Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Hrvatska dobiva prvi klaster društvenih poduzetnika u Hrvatskoj

Hrvatska dobiva svoj prvi klaster društvenih poduzetnika u Hrvatskoj pod nazivom “Poduzmi za društvo”.

Rečeno je to danas prije okruglog stola “Razvoj društvenog poduzetništva u RH” koji je okupio 15 društvenih poduzetnika s područja cijele Hrvatske, a s ciljem društvenog napretka i uspostave upravljanja otvorenog tipa putem udruživanja i ostvarenja zajedničke suradnje.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice koja provodi projekt “Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme”, a koja je ujedno i organizator ovog okruglog stola, pozdravila je sve prisutne i naglasila kako se djelatnost društvenog poduzetništva prilagođava kraju iz kojeg se dolazi.

– Sporazum proizlazi iz inicijative 15 društvenih poduzetnika s područja Hrvatske koji žele kroz udruživanje te zajedničku suradnju osnažiti položaj društvenih poduzetnika u Hrvatskoj kao nositelja poduzetničke aktivnosti kojoj je primarni cilj društveni napredak te način upravljanja otvorenog tipa koji uključuje zaposlenike, korisnike i ostale dionike na koje utječe gospodarska aktivnost poduzetnika – objasnila je Marija Mraz.

Ispred Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, u čijem je prostoru ujedno i održan okrugli stol, Renata Lohajner, podsjetila je da se u Hrvatskoj društveno poduzetništvo pojavljuje 90-ih godina, a radilo se o prvim hibridnim oblicima između neprofitnih subjekata i profitnih tvrtki.

– Društvenom poduzetniku nije važna dobit, nego rješavanje različitih problema. Prvi ste u Hrvatskoj koji će to napraviti i udarit ćete temelje za promicanje društvenog poduzetništva u Hrvatskoj – dodala je.

Voditeljica Odjela za uspostavu i provedbu financijskih instrumenata Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivana Sesar kazala je da je društveno poduzetništvo bilo važan faktor u prošlosti, a isto iznimno je važno i u budućnosti.

– U ministarstvu smo uspjeli skupiti entuzijastičan broj ljudi koji želi doprinijeti idućoj perspektivi, a iza nas će stajati i Europska komisija kojoj je ova tema jako bitna za razvoj društvene ekonomije – naglasila je.

Mateo Ivanec, savjetnik za europske projekte iz Hrvatske gospodarske komore, objasnio je da je ono što se događa u Udruzi Bolje sutra u kontekstu društvenog poduzetništva, društveno i gospodarski iznimno važno za Hrvatsku.

– Razvili smo projekte vrijedne 15 milijuna kuna i doveli ih u Udrugu Bolje sutra. U sklopu projekta napravili smo analizu društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i došli smo do velikog broja ozbiljnih društvenih poduzetnika koji imaju redovne aktivnosti i proizvode – ima ih 180 aktivnih i ozbiljnih u ovom trenutku, prevladavaju neprofitne organizacije, zatim zadruge, trgovačka društva, ustanove i obrti. U posljednjih nekoliko godina vidljiv je intenzivan rast trgovačkih društava u društvenom poduzetništvu. Gotovo 60 posto njih odnosi se na prerađivačko-proizvodnu djelatnost autohtonih i domaćih proizvoda, a ostatak se bavi pitanjima osoba s invaliditetom i manji postotak je onih koji se bave proizvodnjom. U zadnjih 20, odnosno 25 godina postojalo je tek nekoliko političkih inicijativa za financiranje udruživanja – pojasnio je.

Važna karika u tom procesu je i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a Alen Kolar je napomenuo kako je njihova nadležnost zapravo osnivanje interaktivnih i zaštitnih radionica koje su jedne od vidova društvenog poduzetništva.

– Zavod im pomaže i daje potporu vezanu za isplatu poticaja i financiranje. Poanta je zaposliti određeni postotak osoba s invaliditetom – zaključio je.

Ovom događaju prisustvovao je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je čestitao Udruzi Bolje sutra te istaknuo veliki značaj projekta za županiju.

– I Županija, ali i sve ostale jedinice lokalne samouprave kao i gospodarski objekti rado surađuju s Udrugom Bolje sutra. Ponosni smo na njih i na to što su učinili korak naprijed i formirali KopriVITU. Ovo je veliki doprinos društvenom poduzetništvu, ali i zbrinjavanju ranjivijih skupina naših sugrađana. Surađujemo puno godina i siguran sam kako će klaster dobro funkcionirati i ići naprijed – zaključio je.

zatvori