Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Dodijeljena priznanja najzaslužnijim obrtnicima i obrtnicama naše županije u 2021. godini

Najzaslužnijim obrtnicama i obrtnicima Koprivničko-križevačke županije dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore i priznanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.

Svečanost dodjele održana je danas te je obrtnicom 2021. godine tako proglašena Snježana Smolak, vlasnica Obrta za čuvanje djece Točkica otvorenog 2013. godine. Bio je to tada prvi obrt za čuvanje djece u našoj županiji, odnosno treći na razini Hrvatske, rekla je.

– Od donošenja Zakona o dadiljama s pravilnicima bili smo totalni početnici i tada je počela borba – od prostornih do drugih uvjeta kako bi se čulo da i dadilje rade zakonito. U jutarnjoj smjeni danas imamo 12 djece, a s obzirom na to da radimo do ponoći odrađujemo i popodnevnu smjenu kada se izmjenjuje petero ili šestero djece, ovisno o roditeljima – naglasila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Obrtnik 2021. godine je Marijan Hlebić, vlasnik obrta HLE-MAR, koji je istaknuo kako je teško biti obrtnik, posebice zbog toga što se njegov obrt 18 godina bavi građevinom.

– Za obrtnike je teško jer je radna snaga danas najveći problem, kao i cijene koje na našem tržištu divljaju. Nema dovoljno građevinara, i to nam otežava posao. Mislim da je velika greška i siva zona koja kod nas i dalje postoji, no rješenje je uvoz radne snage, drugog nema, osim stabilizacije cijena – objasnio je i dodao kako je materijal u odnosu na prošlu godinu poskupio za 50 posto.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da je Hlebić primio i posebno priznanje za humanitarni rad prilikom saniranja posljedica potresa na Banovini.

– Nismo otišli stihijski, već smo se dogovorili što ćemo raditi, bez naslikavanja. Bilo nas je 20-ak i odradili smo 15 do 20 krovišta, dimnjaka i limarija, sve ono što smo mogli u tom trenu. Završili smo ljudima kuće do ključa u ruke – kazao je Hlebić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodjeli je prisustvovao i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je naglasio kako je vrijeme u kojem živimo zahtjevno i izazovno za gospodarstvo, dok je obrtništvo na prvi pogled mali segment, no iz priloženih podataka vidljivo je kako je zapravo najžilaviji segment gospodarstva svake zajednice.

– Poznato je da se struktura županijskog gospodarstva temelji na velikim segmentima gospodarstva predvođenima Podravkom, no izuzetno je bitno da malo i srednje gospodarstvo i obrtništvo imaju sve veći značaj. U ovo zahtjevno vrijeme u kojem živimo broj obrta je porastao, to govori u prilog tome da je taj segment ipak izuzetno žilav i živ. Kroz razne programe, potpore i mjere možemo pomagati malim obrtnicima i gospodarstvenicima, a današnji dan je prilika da im još jednom iskažemo podršku – istaknuo je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Irenu Kovačić, predsjednicu županijske komore, veseli što su obrtnici čvrst temelj društva i gospodarstva te što uz sve prepreke i krizne situacije bilježimo porast broja obrtnika u našoj županiji. U Podravini i Prigorju je tako trenutno aktivno 1.710 obrtnika što je za 147 više nego prije godinu dana.

– Situacija može biti grozna, no vi se morate ošišati ili otići u cvjećarnu. Kakve god nemogućnosti bile i koliko god nas zatvarali, mi ćemo iznjedriti i napraviti traženu uslugu za svoje korisnike – zaključila je.


Dobitnici priznanja Hrvatske obrtničke komore su:

POVELJA ZA IZNIMAN DOPRINOS RAZVOJU OBRTNIŠTVA I OBRTNIČKIH INSTITUCIJA

Branko Pleadin
Natalija Šironja
Krešimir Krznarić
Dražen Paša

PRIZNANJE ZA IZNIMAN DOPRINOS RAZVOJU OBRTNIŠTVA I UNAPRJEĐIVANJU RADA OBRTNIČKIH ASOCIJACIJA

Siniša Lalić
Damir Krulić
Krunoslav Gašparić

ZAHVALNICA ZA IZNIMAN DOPRINOS POTICANJU I UNAPRJEĐENJU RADA OBRTNIČKIH ASOCIJACIJA

Nadica Zemun
Mihaela Kalamiza
Ivana Vincek
Ženska obrtnička ekipa Kuglačkog kluba Koprivnica

Dobitnici priznanja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije su:

PRIZNANJE ZA DOPRINOS RAZVOJU I PROMIDŽBI OBRTNIŠTVA

Davor Popović
Alojz Horvat
Tihomir Pancer
Damir Golubić

ZAHVALNICA ZA DOPRINOS RAZVITKU OBRTNIŠTVA I OBRTNIČKIH INSTITUCIJA

Nadica Zemun
Zdenko Antolčić
Anita Harambašić
Zoran Jagušić
Mirko Paša
Zdravko Čorba

NAGRADA OBRTNIK 2021. GODINE

Marijan Hlebić

NAGRADA OBRTNICA 2021. GODINE

Snježana Smolak

POSEBNO PRIZNANJE ZA HUMANITARNI RAD

Marijan Hlebić
Ilija Zeko
Božidar Žeger
Dragutin Crnčić
Ivan Jendrek
Anđelko Jakovljević
Branko Grubešić

zatvori