Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Evaine Le Calvé Ivičević u koprivničkoj će knjižnici održati predavanje o francuskom jeziku

U Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Fran Galović održat će se predavanje Evaine Le Calvé Ivičević “Francuski jezik u Québecu – kako se usadio, kako se održao i kako se govori”.

Predavanje je na rasporedu u srijedu u 18 sati, a iz knjižnice su poručili kako je organizirano u suradnji s Francuskim krugom Koprivnice. Tijekom predavanja će biti riječi o povijesti Nove Francuske i o tome kako se francuski jezik udomaćio na sjeverno-američkom kontinentu.

– Govorit ćemo o društveno-političkim promjenama nastalim gubitkom kanadske kolonije od strane Francuske te o utjecaju tih promjena na jezik kojim je govorilo frankofonsko stanovništvo Québeca. Za kraj, osvrnut ćemo se na posebnosti današnjeg kvebečkog francuskog – objasnili su.

Spomenimo da je Evaine Le Calvé Ivičević dugi niz godina djelovala na Katedri za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojoj je 1999. godine osnovala, a zatim i vodila prevoditeljski smjer, te 2005. godine osnovala prvi hrvatski kolegij o frankofonskoj kanadskoj kulturi i književnosti. Kao glavni urednik, pomoćni urednik i recenzent sudjelovala je u realizaciji nekoliko zbornika radova s međunarodnih znanstvenih skupova iz kanadistike.

– Objavila je u zemlji i inozemstvu niz znanstvenih i stručnih radova o kvebečkoj povijesti i književnosti. Održala je u zemlji i inozemstvu brojna izlaganja s kanadističkim temama. Organizirala je dolazak nekoliko istaknutih akademskih stručnjaka i kanadskih autora u Hrvatsku. Dugi niz godina sudjelovala je u radu Hrvatsko-kanadskog akademskog društva, čija je bila predsjednica i dopredsjednica. Odlikovana je 2005. godine francuskim odličjem – ordenom Viteza reda akademskih palmi – zaključili su u knjižnici.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja u Stručno-znanstvenom odjelu ograničen je na 40.

zatvori