Nedjelja, 28. travnja 2024.

Cestar: Komunalnih redara je premalo; Jakšić: Dečki rade pošteno i korektno, ali imaju zakonodavna ograničenja

Premalo komunalnih redara i loša komunikacija između članova mjesnih odbora i koprivničkog komunalnog redarstva bile su glavne zamjerke prilikom izglasavanja izvješća o radu spomenutog odjeljka za 2021. godinu.

U spomenutom izvješću koje se našlo pred gradskim vijećnicima na prošloj sjednici može se iščitati da je tijekom 2021. godine zabilježeno manje aktivnosti nego godinu dana ranije.

To je primijetio HDZ-ov vijećnik Saša Cestar.

– Već duži niz godina govorimo o pojačanju sastava, iz izviješća vidim da su i dalje dva komunalna redara i bilo bi mi drago da ih je više, s obzirom na to da imaju jako puno posla. Primijetio sam u finalnoj tablici da je bilo osjetno manje tih njihovih intervencija. Ne znam je li tome razlog pandemija koronavirusa pa je svega bilo manje ili je neki drugi razlog – kazao je Cestar.

Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić zapravo je potvrdio da je manji broj intervencija povezan s pandemijom koronavirusa.

– Nemojte zaboraviti da je 2020. godina bila godina kad smo putovali iz Koprivnice u Križevce s propusnicama. Epidemiološke mjere bile su stroge, a jedna od sastavnica civilne zaštite koja je zadužena za provođenje tih mjera je bilo upravo komunalno redarstvo, na temelju čega smo imali jako puno intervencija po tom pitanju. Te epidemiološke mjere su prošle godine ipak bile nešto slabije i u tome leži ta razlika. Što se tiče broja poziva i dostupnosti komunalnih redara, mislim da dovoljno govori brojka od 1.159 poziva koji su zabilježeni tijekom prošle godine – objasnio je Golubić.

Vijećnik iz redova HSU-a Željko Šemper upozorio je na dosta lošu komunikaciju između građana, predstavnika mjesnih odbora i komunalnog redarstva.

– Bilo bi dobro dodatno istaknuti na gradskim mrežnim stranicama kontakte komunalnih redara, jer nije normalno da mi se javljaju građani iz raznih dijelova grada s nekakvim problemima, primjerice ako mu grana visi od susjedovog drveta na njegovu stranu, ako mu lišće pada ili ako je pogažena mačka. Ima dosta takvih slučajeva kad mi uputimo na mjesni odbor, onda ljudi ni ne znaju tko je sve u njihovom mjesnom odboru. Ta veza između građana i mjesnih odbora uopće ne funkcionira. Sve bi to trebalo završiti na mjesnom odboru, a ne da građani zovu onda vijećnike da im daju broj telefona komunalnog redara – smatra Šemper.

Pročelnik Golubić složio se s time da mjesni odbori moraju biti spona građana spram čitave Gradske uprave, a ne samo komunalnog redarstva.

– Imamo krasnih primjera suradnje gdje ne prođe tjedan dana, a da me predsjednik nekog mjesnog odbora ne zove. Imamo i redovite obilaske terena, svaki tjedan se uzme jedan mjesni odbor gdje komunalni redar s pomoćnikom pročelnika i s predsjednikom mjesnog odbora obilaze konkretno područje da bi se utvrdilo koji su problemi, definiralo prioritete i utvrdilo rješenja. Nažalost, od mjesnog odbora do mjesnog odbora. Nisu svi jednako pristupili tom poslu kojim se bave, nama je u odjelu lakše ako imamo kvalitetniju suradnju s njima, a uvelike nam olakšavaju i portali te razne grupe na društvenim mrežama – rekao je Golubić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić svjestan je činjenice da kad se pojavi komunalni nered svi su na to alergični i dolazi do podizanja tenzija i nervoze.

– Ono što mogu reći je da doista naši dečki iz komunalnog redarstva nastoje raditi svoj posao čim poštenije, korektnije i konkretnije. Uvijek si daju truda da izađu na teren, naravno u granicama svojih mogućnosti. Ovim putem apeliram na sugrađane da svi zajedno moramo biti svjesniji da i oni imaju određena zakonodavna ograničenja, da nisu komunalni redari policajci ili vojska koja može nekim prijekim sudom rješavati susjedske svađe ili eventualne komunalne probleme koji se pojave. I za to treba nekad vremena, puno puta neke stvari završe na upravnom postupku i stoga sam odlučio komentirati da kad se nešto ne odradi odmah, nekada to nije zato jer komunalni redar nije pokrenuo proceduru ili zato jer ne želi odraditi, već zakonska procedura ponekad i potraje – zaključio je Jakšić.

REDNI BROJ OPIS 2020. 2021.
1. UKLANJANJE KOROVA – AMBROZIJE 120 80
2. UREĐENJE OPSLUŽNOG ZEMLJIŠTA I OGRADA 228 125
3. TRŽNI RED GRADSKA TRŽNICA I SAJMIŠTE 27 20
4. KORIŠTENJE JAVNE POVRŠINE 104 74
5. RADOVI NA JAVNOJ POVRŠINI (PRIKLJUČCI) 25 17
6. DIMOVODNI OBJEKTI 293 350
7. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA 28 10
8. OBILAZAK ZELENIH OTOKA 23 13
9. RADOVI NA JAVNOJ POVRŠINI 80 29
10. BROJ UHVAĆENIH PASA LUTALICA 157 144
11. BROJ PREGAŽENIH LEŠINA NA PROMETNICAMA 238 294
12. NADZOR GROBLJA (IZGRADNJA I ADAPTIRANJE NADGOBNIH SPOMENIKA) 194 87
13. PROVJERA MIKROČIPIRANIH PASA 106 66
14. KONZUMIRANJE ALKOHOLA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMJENE 37 3

Izvor: Izvješće o radu odjeljka komunalnog redarstva Grada Koprivnice za 2021. godinu

zatvori