Subota, 18. svibnja 2024.

Branka Erdelji-Štivić u koprivničkoj će knjižnici predstaviti ‘Bake u avionima’

Predstavljanje knjige naziva “Bake u avionima” autorice Branke Erdelji-Štivić održat će se u srijedu s početkom u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Kako su objasnili, “Bake u avionima” drugi je roman ove umirovljene liječnice koja je dobro poznata Koprivničanicima, a 2019. godine predstavila je svoj prvi roman “Starenje za početnike” koji je također bio vrlo dobro prihvaćen od strane domaće publike.

– U srijedu ćemo više saznati o novome romanu koji tematizira želju jedne bake da ostane u kontaktu sa svojom obitelji koja se formira daleko od nje zbog fenomena iseljavanja mladih u zapadnu Europu, njihovi roditelji – bake i djedovi – svoje umirovljeničke dane provode u avionima. Baka koja je dočekivala unuke u svom dvorištu ili u svojoj kuhinji postaje baka koja putuje, pitajući se: Kakve ću ja odnose uopće, ikad razviti sa svojim unucima? Putem Skypea ili Zooma? Pa ta djeca neće znati da postoji utješni miris bakinog krila, neće osjetiti sigurnost bakine kuhinje, neće ih djed učiti plivati, pitanje je hoće li uopće govoriti materinji jezik… Gdje je crta na kojoj se odričemo vlastitih izbora radi ljudi do kojih nam je stalo? Kako se širi krug bliskih osoba zbog kojih smo spremni na kompromise? Svaka od priča Branke Erdelji-Štivić mali je trijumf ljubavi koja se izražava na neočekivan način i obuhvaća protagoniste – istaknuli su.

Spomenimo da je Erdelji-Štivić liječnica zaljubljena u književnost. Životno je vezana uz tri grada – Slavonski Brod gdje je rođena, Zagreb gdje danas živi i gdje je proživjela djetinjstvo i mladost, te uz Koprivnicu, gdje je u zrelim godinama radila kao liječnica školske medicine.

Dodajmo da je ulaz slobodan za sve zainteresirane uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja ograničen je na 40.

zatvori