Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Branka Erdelji Štivić predstavila knjigu ‘Bake u avionima’: Iseljavanje mladih obitelji promijenilo je ulogu baka

Umirovljena liječnica Branka Erdelji Štivić, dobro poznata Koprivničancima, u srijedu je u Knjižnici i čitaonici Fran Galović predstavila svoju knjigu “Bake u avionima”.

Kako je rekla Dravi.info, riječ je o književnom djelu koje tematizira želju jedne bake da ostane u kontaktu sa svojom obitelji koja se formira daleko od nje zbog fenomena iseljavanja mladih.

– Zapravo govori o devet baka koje su raspoređene u 10 priča, a ne neki način su povezane sa svojim udaljenim obiteljima. Priče zapravo govore o iseljavanju mladih obitelji iz Hrvatske te njihovim boravcima u europskim zemljama. U ovim pričama unuci ne dolaze bakama nego bake unucima, što čini veliku razliku – dodala je ova umirovljena liječnica.

Za ovakvu tematiku odlučila se jer je i sama jedna od tih baka koje putuju svojim unucima.

– Dosta sam sjedila po aerodromskim čekaonicama i tamo sam uočila mnogo žena koje putuju svojim unucima kako bi ih vidjele ili čuvale. Najčešće putuju na mjesec dana i čuvaju svoje unuke u Švicarskoj, Njemačkoj i Irskoj, vraćaju se kući i nakon njih u smjenu ide druga baka. To je jedna nova uloga baka u obitelji stoga smatram da bi bake o tome trebale i progovoriti – dodala je.

Spomenimo da ovo nije prvo književno djelo liječnice koja je dugi niz godina radila i živjela u Koprivnici. Relativno je nedavno, 2019. godine, predstavila svoj prvi roman “Starenje za početnike” koji je vrlo lijepo prihvaćen od publike.

– Fenomenom starenja sam se počela baviti kada je došlo vrijeme za mirovinu. Prije odlaska u mirovinu, pisala sam bilješke o tome i počela sam razmišljati o točki u kojoj počinje starenje, odnosno ulazak u zlatnu dob, a pisanje bilježaka nije bilo dovoljno, morao je nastati roman – zaključila je Erdelji Štivić.

zatvori