Četvrtak, 2. svibnja 2024.

SPORTSKI PROGRAM Djevojčice će uz nogomet razvijati vještine, Videc: Projekt je fokusiran na maštu, glumu i dječju igru

Zahvaljujući paneuropskom programu “UEFA Playmakers” djevojčice Koprivničko-križevačke županije na zanimljiv će način moći razvijati sportske vještine.

Naime, kako nam je to rekla voditeljica programa Mateja Videc, inače trenerica mladih uzrasta igračica Ženskog nogometnog kluba Koprivnica, riječ je o programu koji je nastao suradnjom UEFA-e i Disneyja, dok ga Hrvatski nogometni savez od 1. ožujka uvodi u Hrvatsku.

– Program je fokusiran na maštu, glumu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa i razvijanje motorike, odnosno fizičkih vještina. Namijenjen je djevojčicama od pet do osam godina, a prilagođen je i onim djevojčicama koje se nikad nisu bavile nogometnom. Sam cilj je prije svega da se djevojčice zadrže u našem klubu – naglasila je.

Povezivanjem nogometa, glume i plesa tako su stvorene aktivnosti koje će najmlađima biti od koristi.

– Program prati radnju animiranih Disneyjevih crtića poput “Snježnog kraljevstva 2” i “Izbavitelja 2”. Za nas voditelje je HNS održao prezentaciju na kojoj nam je objašnjeno kako će se aktivnosti odrađivati, a kao treneri smo morali pogledati ta dva filma kako bismo ih djeci mogli prezentirati. Cilj prvih nekoliko treninga bit će potaknuti djevojčice da steknu samopouzdanje u sportske i kreativne sposobnosti, a u nastavku će treneri uvoditi osnovne nogometne vještine, no uvijek je naglasak na opuštenoj igri i zabavi – objasnila je Videc.

Zamišljeno je da se program održi kroz četiri izdanja, a kao što smo to već spomenuli, prvo počinje 1. ožujka u 30 nogometnih centara diljem Hrvatske.

– Subotom ćemo raditi u dvorani Srednje škole Koprivnica, a još jednom tjedno na terenima Nogometnog kluba Starigrad gdje kao klub i inače treniramo. Prvi ciklus provodit će se u ožujku, drugi u svibnju, a na jesen ove i proljeće sljedeće godine prema dogovoru zbog vremenskih uvjeta – spomenula je. Uz to, broj prijava nije ograničen, no cilj trenera je da se okupi 30-ak djevojčica.

Videc se osvrnula i na prisutnost ženskog nogometa na našem području istaknuvši kako će se ženski sport ovim programom zasigurno dodatno popularizirati.

– Nadam se da će se priključiti što više djevojčica – nije cilj znati igrati nogomet, već uključenje i kasniji ostanak u klubu. Čast nam je da se baš kroz naš klub u Koprivnici provodi ovaj program, a važno je spomenuti da trener Ivica Lukač i ja pokrivamo cijelu županiju, ne samo uže koprivničko područje. Mogu se javiti djevojčice iz cijele županije – zaključila je.

Spomenimo da svi zainteresirani svoje djevojčice mogu prijaviti putem ove poveznice, uz odabir nogometnog središta Sjever.

zatvori