Nedjelja, 28. travnja 2024.

Snježana Tišljarić i Marijana Janeković u koprivničkoj će knjižnici govoriti o humanitarnom radu s afričkom djecom

U Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Fran Galović Snježana Tišljarić će 16. veljače u 18 sati održati putopisno predavanje naziva “Afrika u srcu” o svojem nedavnom humanitarnom misionarskom putu u Tanzaniju s Udrugom Zdenac.

Iz koprivničke knjižnice su poručili kako će joj gošća biti Marijana Janeković koja se istaknula svojim višegodišnjim dobrotvornim radom za afričku djecu.

– Ove dvije Koprivničanke povezala je predanost kojom doprinose boljem životu afričke djece. Teški materijalni uvjeti i okolnosti u kojima žive ova djeca teško se mogu usporediti čak i s onima u kojima žive naši najpotrebitiji sugrađani – objasnili su.

Snježana Tišljarić poznata je po svojem dugogodišnjem radu u vrtićkom i predškolskom odgoju u ustanovama na koprivničkom području te kao spisateljica. Studij predškolskog odgoja završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te se doškolovala za odgojiteljicu u vjeri na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je prestižne državne nagrade Republike Hrvatske “Ivan Filipović” 2008. godine za doprinos u promicanju pedagoške teorije i prakse u Republici Hrvatskoj za područje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Literarnim i novinarskim pisanjem bavi se još od osnovnoškolskih dana, a često je nagrađivana i u ovom području. Autorica je tako četiriju knjiga – “Moja Ždala”, “SusreT”, “Simfonija poeTika” i “Uvalama miloSTi”. Dulji niz godina članica je i Društva hrvatskih književnika Ogranka Koprivnica.

– Tišljarić se također dugi niz godina bavi i radom na projektima od kojih su neki predstavljani na državnim smotrama Hrvatske, ali i izvan naših granica. Ostvaruje suradnju s ustanovama, misijama i stručnim suradnicima u inozemstvu – Rusiji, Kanadi, Afganistanu, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji. Višegodišnja suradnja s Udrugom Zdenac iz Splita rezultirala je njezinim nedavnim jednomjesečnim misionarskim boravkom u Tanzaniji – nastavili su u koprivničkoj knjižnici.

Osim što će publika moći saznati više o specifičnostima njenog misionarskog putovanja, saznat će više i o dobrotvornom radu Marijane Janeković koja je u Koprivnici poznata kao frizerka u mirovini, također nagrađivana u zemlji inozemstvu za svoj stručni rad, ali i kao osoba s brojnim stvaralačkim talentima i hobijima. Po nesebičnom dobrotvornom radu poznata je i izvan granica naše zemlje. Njezine haljinice i igračke koje sama šije te školski pribor koji donacijama prikuplja našli su put do potrebite afričke djece zahvaljujući njenoj suradnji s hrvatskim udrugama koje su povezane s katoličkim misijama u Tanzaniji.

– Putopisno predavanje i gostovanje održat će se u okviru programa “Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel” kojemu je cilj gostovanje zanimljivih predavača s kratkim informiranjem o knjižničnoj građi o određenim temama za daljnje proširivanje znanja zainteresiranih posjetitelja knjižnice. Ovaj puta to će biti građa o Africi i misionarstvu – naglasili su.

Spomenimo da je za ulazak u prostor knjižnice obvezno posjedovanje COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju za osobe starije od 16 godina. Zbog nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen je pa je dolazak obavezno najaviti e-mailom na [email protected] ili telefonom na 048/622-363 (115).

Marijana Janeković godinama pomaže afričkoj djeci šivajući im odjeću. / Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori