Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: POTPISAN UGOVOR Za malo manje od mjesec dana počinje energetska obnova koprivničke bolnice

Za nešto manje od mjesec dana započinje energetska obnova centralne bolničke građevine Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji kojoj su prisustvovali ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, izvođač radova i predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Radi se o vrlo vrijednom projektu koji je današnjim potpisivanjem ušao u završnu fazu. Od 2018. provodimo proces energetske obnove svih bolničkih zgrada, a uz ove radove koji su pred nama, za narednih 20 do 30 godina osigurat ćemo komforni boravak pacijentima i njihovim obiteljima, ali i zaposlenicima bolnice – objašnjava dr. Devčić.

Napomenuo je kako ukupni prihvatljivi troškovi iznose 42,2 milijuna kuna, iznos bespovratnih sredstava je 33,6 milijuna kuna, pri čemu je vrijednost radova nešto niža od odobrenog iznosa i iznosi 30 milijuna kuna. Dr. Devčić je istaknuo da je ugovoreno trajanje radova 16 mjeseci, no vjeruje kako će to biti gotovo i prije.

Habijanec je objasnio o kakvim je radovima riječ te što sve imaju u planu.

– Radimo novu ovojnicu, planiramo zamijeniti staru stolariju, ugraditi toplinsku stanicu kao i grijanje, ventilaciju, struju, rasvjetna tijela i druga poboljšanja. S obzirom na to da smo ovdje radili i na prethodna tri projekta, imamo iskustva i pozitivni smo glede radova na ovako velikom projektu – istaknuo je Habijanec.

Koren je podsjetio i detaljnije rezimirao što je sve dosad napravljeno u zdravstvenom sustavu, a unutar koprivničkog bolničkog kompleksa.

– Doista možemo reći da se zdravstveni sustav ove županije razvijao sukladno vremenu, tehnološkom napretku i potrebama stanovnika ove županije. Prije više od 15-ak godina napravljena je nova interna, obnovljen je Zavod za javno zdravstvo, nova zgrada praonice, kompletno je obnovljena zgrada Doma zdravlja te je uređen Zavoda za hitnu medicinu. Razvijale su se i županijske ljekarne. Centralna zgrada vapi za podizanjem energetske razine učinkovitosti, a vjerujem da će se idealno uklopiti u ovaj naš bolnički kompleks – objasnio je Koren i napomenuo da je dosad uloženo nekoliko stotina milijuna kuna u zdravstveni sektor.

Spomenuo je i kako je u planu i projekt palijative koji je predviđen Razvojnim sporazumom.

zatvori