Srijeda, 8. svibnja 2024.

Popović: U Podravskom suncu pandemija koronavirusa promijenila je puno toga, prilagodili smo se potpuno

Učenici i nastavnici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce uvelike su osjetili utjecaj pandemije koronavirusa.

Rekla nam je to ravnateljica centra Radmila Popović istaknuvši kako su se morali potpuno prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Nažalost, puno toga se promijenilo koliko god se mi trudili da sve aktivnosti koje smo planirali i realiziramo, i one najosnovnije zapravo kao što je neposredni rad s djecom. Kod naše djece – djece s teškoćama u razvoju, rad na daljinu je vrlo težak. U nekim situacijama kada je to nužno odrađujemo na daljinu, no imamo sreću da nismo morali zatvarati školu, da smo odradili i ovu školsku godinu gotovo bez nastave na daljinu, samo smo jedan razred imali na online nastavi i to tjedan dana – kazala je Popović.

Ono što je izostalo su aktivnosti kojima se polaznici škole najviše vesele – izleti, druženja, okupljanja i razna natjecanja. No, tračak nade daje sudjelovanje u Erasmus+ projektu “Creating pathways for inclusion”, istaknula je Popović. Nedavno je održana druga mobilnost u kojoj su ugostili kolege iz Španjolske i Poljske.

– Sada bismo mi učitelji trebali ići u Poljsku, a nakon toga slijedi onaj najbolji dio kada bi djeca trebala ići u mobilnosti. Nadamo se da će to epidemiološke mjere dopustiti, jer dio naših učenika s kojima planiramo mobilnosti, veseli se da će avionom ići u Španjolsku. Bit će to jedno jako lijepo i uzbudljivo iskustvo za njih – smatra ravnateljica.

Spomenimo da je projekt usmjeren na starije učenike, odnosno na njihovo osposobljavanje za zapošljavanje i što samostalniji život.

Pandemija koronavirusa donijela je sa sobom i mjeru samotestiranja učenika, a prvi tjedan otkako je ono uvedeno, prošao je bez poteškoća.

Popović je istaknula kako je škola ovu odluku primijenila kao i ostale obrazovne ustanove, a sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Naišli smo na dobar odaziv roditelja, velika većina je suglasna da testira djecu i u prvom tjednu mjera je provedena kako treba i nemamo nikakvih teškoća. Postojale su dvojbe kod neke djece hoće li uopće biti moguće provesti testiranje, u tom slučaju smo se dogovorili s roditeljima ako ne bude moguće, da će oni naknadno potpisati izjavu kojom će potvrditi da neće biti samotestiranja, no ono se i dalje provodi – objasnila je ravnateljica.

Izjavu o odbijanju samotestiranja potpisalo je tek nekoliko roditelja, nastavila je Popović.

– Od 74 djece mislim da se pet roditelja izjasnilo da ne želi, a oni roditelji kod kojih su postojale sumnje hoće li moći provesti samotestiranje, ipak ga provode – zaključila je.

Spomenimo da temeljem uputa učenici s teškoćama u razvoju kod kojih je samotestiranje otežano mogu sudjelovati u testiranju na način da se testiraju samo u slučaju kontakta sa žarenom osobom. Ako učenik niti u smanjenom opsegu ne može sudjelovati u redovnom samotestiranju, nastavu polazi na uobičajeni način, no nije oslobođen samoizolacije u slučaju kontakta.

zatvori