Nedjelja, 5. svibnja 2024.

OBITELJSKI CENTAR KAO MJESTO PODRŠKE Ravnatelj Rušak s izvođačima potpisao ugovor o javnoj nabavi radova rekonstrukcije zgrade

Centar za socijalnu skrb Koprivnica s Podružnicom Obiteljski centar nositelj je projekta “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije”.

Projekt financira Europska Unija iz Europskog Fonda za regionalni razvoj koji je jedan od pet fondova koji imaju zajednički naziv Europski Strukturni i Investicijski Fondovi – (ESI fondovi). Projekt je započeo 01.11.2020. godine, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je dvije godine.

Partneri na projektu su Koprivničko-križevačka županija te Centar za socijalnu skrb Križevci i Centar za socijalnu skrb Đurđevac, dok je stručnu pomoć u pripremi projektne prijave pružila PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, koja osigurava i daljnju podršku u provedbi projekata.

Podružnica Obiteljski centar usluge će pružati u prostoru bivše vojarne u Koprivnici temeljem ugovora o zakupu s Gradom Koprivnica i Komunalcem d.o.o., kao pravnog sljednika tvrtke Kampus d.o.o., sklopljenog za razdoblje od 20 godina.

U petak, dana 18.2.2022. s početkom u 10 sati u prostorijama Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Koprivnica, Trg Eugena Kumičića 2, potpisan je Ugovor o javnoj nabavi radova rekonstrukcije zgrade Obiteljskog centra.

Ugovor je ispred naručitelja potpisao ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak, mag.iur. a ispred izvođača, zajednice ponuditelja Graditeljstvo Vrabelj građevinski obrt i Montsistemi d.o.o., Martina Vrabelj Šegovec, dipl.ing.građ. i Zvonimir Markovinović, dipl.ing.el.

Snimila Lucija Frtalić.

– Mi smo svoj prvi cilj, što se tiče pravnog dijela, već ostvarili – Podružnicu smo osnovali, zaposlili ljude i kolegice sada rade u prostoru Centra za socijalnu skrb Koprivnica, no važna nam je i infrastruktura. Suočili smo se s financijskim problemima s obzirom na to da su cijene otišle u nebo. Ponavljali smo dva puta postupak nabave, u drugom postupku smo zatražili pomoć našeg osnivača Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike jer smo s rokovima bili pri kraju i bilo nam je važno pronaći dodatni izvor sufinanciranja i pronašli smo ga u našem osnivaču koji je osigurao 1,5 milijuna kuna – rekao je uvodno ravnatelj Danijel Rušak.

Istaknuo je da mu je izuzetno drago što se ustanova kao što je Centar za socijalnu skrb Koprivnica, koja obavlja mnogo zadaća temeljem zakonskih ovlasti, uključila i u infrastrukturne projekte na području Koprivnice.

– Ovaj Centar nametnuo se kao važan čimbenik u lokalnoj zajednici. Jasno nam je da za kvalitetno pružanje usluga moramo imati odgovarajuće resurse i infrastrukturu – napomenuo je ravnatelj.

Zadovoljni činjenicom što su napokon došli do potpisivanja ugovora su i izvođači radova.

– Da bismo uopće došli ovdje danas sjesti i potpisati ugovor, prošli smo kroz mnogo problema, ali ovdje smo. Mi smo obrt koji posluje dugi niz godina, veseli nas ovaj projekt, a kako raste Koprivnica, tako rastemo i mi kao obrt – istaknula je Martina Vrabelj Šegovec iz Graditeljstva Vrabelj.

Zvonimiru Markovinoviću iz tvrtke Montsistemi izuzetno je drago što se na nivou lokalne uprave radi na povlačenju europskih sredstava.

– Na taj način i mi firme koje tu živimo i volimo raditi doma, a ne negdje daleko na terenu, dobivamo priliku da se natječemo za lokalne poslove – zaključio je.

Snimila Lucija Frtalić.

Veliku podršku ovom projektu na današnjem potpisivanju ugovora dao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Iskoristio bih ovu priliku da čestitam ravnatelju našeg Centra, PORA-i i svima koji su ga na tom putu podržavali jer iznijeti jedan tako obiman europski projekt sigurno nije laka zadaća, poglavito ako uzmemo u obzir koliko je krhka i specifična djelatnost kojom se bavite. Već neko vrijeme živimo u COVID pandemiji, a tome su se priključili i inflacija i razni inflatorni pritisci. Sigurno je da naši građani žive u jednom vidu psihoze, a sigurno je i da nikada nećemo živjeti u nekom idealnom društvu. Puno ljepše bi bilo da centri za socijalnu skrb ne postoje, ali znamo da će uvijek biti potrebni, pogotovo u ovom vremenu neizvjesnosti u kojem nas čeka puno borbe protiv svega onoga što je donijelo vrijeme u kojem živimo. Upravo zato podržavamo ovu inicijativu, veselimo se rezultatima i tome što znamo da u Koprivnici postoje ljudi koji mogu iznijeti takve velike priče. Posebno nam je drago to što na ovom projektu rade naši domaći izvođači što pokazuje da imamo spremne i obrtnike te manje i srednje poduzetnike koje mogu iznijeti takav projekt – objasnio je Jakšić.

Čestitke na uspješno projektu uputio je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

– Zahvala ide Gradu Koprivnici što je pronašao adekvatan prostor za Obiteljski centar isto kao i Komunalcu koji upravlja tim objektima. Suradnja se i do sada pokazala jako dobrom i naš Centar je vrlo bitna karika u politici Županije isto kao i centri za socijalnu skrb u Križevcima i Đurđevcu. Obiteljski centar je zapravo nadogradnja toga. Međusobna suradnja pridonijet će tome da imamo kvalitetnije i bolje uvjete za naše sugrađane, a isto tako i manje nasilja u obiteljima te međuvršnjačkog nasilja, ali i da osiguramo pomoć svim žrtvama – zaključio je Jakšić.

Radovi kojima će se rekonstruirati zgrada bivše vojarne, kasnije i opremiti, jedna je od aktivnosti u sklopu projekta “Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu deinstitucionalizacije” koji je iznosom od 5.484,791,54 kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iznos od 1.461.264,96 kuna za radove osiguralo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U sklopu naznačene rekonstrukcije i opremanja, projektnim zadatkom predviđeno je i opremanje prostorija za stručne radnike, sanitarnih čvorova, prostorija za grupni rad s korisničkim skupinama, kutka za dojenje, sobe za susrete i druženje roditelja i djece, te sobe za nadzor tih susreta i druženja.

Obiteljski centri po županijama do 2014. godine bili su samostalne ustanove. Prije osam godina pripojeni su centrima za socijalnu skrb i djeluju kao njihove podružnice. Novim Zakonom o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 17. veljače 2022. godine predviđeno je njihovo razdvajanje i odvajanje preventivne, savjetodavne i tretmanske uloge obiteljskog centra od kontrolne uloge centara za socijalnu skrb, odnosno budućeg zavoda za socijalni rad, čime se, prema mišljenjima stručnjaka, može i treba osnažiti obitelj i smanjiti rizike u njoj. Predviđeno je da stručnjaci Obiteljskog centra sa budućim sjedištem u koprivničkom Kampusu rade i terenski te da pokrivaju područje cijele županije. Obiteljski centar u okviru svoje djelatnosti pruža usluge savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja, obiteljske medijacije, psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilničkog ponašanja te provodi i posebne obveze za maloljetnike.

Rad Obiteljskog centra usmjeren je prevenciji institucionalizacije i razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga, no isto tako, Obiteljski centar zamišljen je i kao mjesto gdje možete doći ukoliko vam je potrebna podrška i pomoć u nošenju sa svakodnevnim životnim izazovima. Kao Podružnica usmjereni smo i na provođenje preventivnih programa, provodimo edukacije za potencijalne posvojitelje, radimo s udomiteljima i udomljenom djecom, djecom i mladima u riziku za razvoj problema u ponašanju, žrtvama obiteljskog nasilja. Savjetodavnim i preventivnim radom razvijamo komunikacijske i socijalizacijske vještine kod djece i mladih, ali i odraslih osoba. Težište našeg rada je i na svakodnevnom pružanju usluga usmjerenih i na jačanje roditeljskih kompetencija, uspostavi kvalitetnijih obiteljskih i partnerskih odnosa. Nastojimo promicati odgovorno roditeljstvo kroz pružanje potpore roditeljima u ispunjavanju njihovih prava, dužnosti i odgovornosti u odgoju i obrazovanju djece. Kroz suradnju s drugim institucijama, aktivno radimo na promicanju i zaštiti mentalnog zdravlja te osmišljavamo programe sukladno aktualnoj društvenoj problematici.

Unutar projekta naziva “Obiteljski centar kao mjesto podrške” u okviru Europskog socijalnog fonda, kojeg je centar prijavio uz stručnu pomoć Pore, u Podružnici je aktualno zaposleno sveukupno 6 stručnih radnica i administrator. Radi se o interdisciplinarnom timu kojeg čine psihologinje, socijalne radnice, socijalna pedagoginja te pravnica koje imaju višegodišnje radno iskustvo te dodatne edukacije iz područja savjetovanja i psihoterapijskih pravaca.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj”

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za socijalnu skrb Koprivnica”

zatvori