Subota, 27. travnja 2024.

LOŠE VIJESTI Latice ostale bez financijske pomoći za usluge osobne asistencije

Unatoč velikoj važnosti usluge osobne asistencije, Udruga Latice neće moći nastaviti s provedbom navedenog projekta.

Podsjetimo, Latice su navedenom uslugom osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama s područja Koprivničko-križevačke županije osiguravale osobnog asistenta, a čime je dolazilo do veće socijalne uključenosti korisnika te je spriječena njihova daljnja institucionalizacija.

Projekt “Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama Latice Koprivnica” provodio se zadnje dvije godine i u cijelosti je bio financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz javni poziv “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II”, a njegova je vrijednost bila oko 933 tisuće kuna.

S obzirom na to da nije raspisan novi natječaj za ovaj projekt, Latice su ostale bez sredstava kojima bi plaćale osobne asistente korisnicima.

– Žalosti da nastavak projekta nije omogućen jer na listi čekanja imamo desetak novih potencijalnih korisnika s teškim stupnjem oštećenja kojima je neophodna ova vrsta usluge – poručili su iz Latica.

Dodajmo da je kroz projekt bilo zaposleno sedam osoba educiranih za obavljanje usluge osobne asistencije čime je sedmero korisnika dobilo svog osobnog asistenta. Dvije osobe su bile zaposlene na provedbi i vođenju projekta.

Usluga osobne asistencije provodila se prema uputama ministarstava i Nacionalnog stožera civilne zaštite cijelo vrijeme bez obzira na sve probleme uzrokovane koronavirusom. Osobnim asistentima bila je osigurana zaštitna oprema, maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva.

zatvori