Petak, 26. travnja 2024.

Izložba ‘Tibeti u Međimurju i Podravini’ od petka u Galeriji Koprivnica

“Tibeti u Međimurju i Podravini” naziv je izložbe koja se u petak u 18 sati otvara u Galeriji Koprivnica.

Kako su poručili iz Muzeja grada Koprivnice, riječ je o tematskoj izložbi Muzeja Međimurja Čakovec i koprivničkog muzeja koja seli u Koprivnicu nakon predstavljanja u izložbenom salonu čakovečkog muzeja.

– Izložba obrađuje velike marame za ogrtanje narodne nošnje Međimurja i Podravine. Ovo je prva gostujuća izložba koja će pokazati javnosti najveće odjevne predmete etnografskih zbirki ovih muzeja koji se ističu jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca. Izložba je produkt suradnje Janje Kovač i Marije Mesarić, autorica izložbe te kustosica muzeja – objasnili su.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

Na izložbi je naglasak tako stavljen na odjevni element međimurske i podravske narodne nošnje – maramu za ogrtanje leđa koja se naziva tibet.

– Tibeti su prezentirani kao i zasebni predmet, izmaknuti iz konteksta u kojem ih obično viđamo kao dio međimurske i podravske narodne nošnje. Uz tibete, javnosti je predstavljena rijetko dostupna fotografska građa iz fundusa, sekundarnih fondova i privatnih fototeka s tematikom tibeta. Na postavi izložbe sudjelovale su stručne suradnice, konzervatorice i restauratorice Hrvatskog restauratorskog zavoda Matea Bilogrivić, Venija Bobnjarić-Vučković, Gordana Car i Maja Vrtulek – dodali su u koprivničkom muzeju.

Spomenimo da će uz izložbu biti organizirana vodstva, a 10. ožujka u Galeriji Koprivnica planira se i predavanje Janje Kovač i Marije Mesarić. Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka  te će se moći razgledati u ponedjeljak od osam do 15 sati, od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori