Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO U Županiji potpisani ugovori za pomoć starijim osobama, Pintar: Kad umirovljenici čuju vijesti, bit će vam od srca zahvalni

U prostorijama Županijske uprave jutros su potpisani ugovori u sklopu programa “Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe” vrijedni dva milijuna kuna.

Kako je to rekao koprivničko-križevački župan Darko Koren, riječ je o važnom događaju koji traje kontinuirano već 16 godina, a pokriva područje koje je u svakom društvu izuzetno važno.

– Nastojimo provoditi kvalitetnu socijalnu politiku koja je jedan od naših prioriteta, naša je pozornost usmjerena prema brizi o ranjivim skupinama, odnosno starijim osobama. Kroz razne programe puno smo učinili tijekom proteklih nekoliko godina, posebice kroz institucionalnu skrb te domove i ustanove gdje sufinanciramo smještaj korisnika i u kapacitetima koji nisu isključivo državni, odnosno županijski. Prva smo Županija koja je počela s takvim modelom zahvaljujući Savjetu za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije – naglasio je.

Spomenimo da je Županija za ovogodišnju provedbu programa izdvojila 1,3 milijuna kuna vlastitih sredstava, odnosno 85.000 kuna više nego prošle godine, a u sklopu programa zaposlene su 24 osobe koje skrbe o oko 400 korisnika. Sporazum je Županija potpisala s Klubom za starije osobe Mariška, četiri općine s križevačkog područja – Kalnikom, Gornjom Rijekom, Svetim Petrom Orehovcom i Svetim Ivanom Žabnom, Križevcima, Općinom Virje i Gradskim društvom Crvenog križa Križevci.

– Ovaj program je toliko zaživio da je ljudima o kojima brinemo praktički nezamisliv život bez njega. Korisnici upravo tih dobi i takvog stanja u pravilu nemaju nikoga, osim žena koje ih obilaze. 16 godina traje kontinuirana provedba programa, od 2006. godine je uloženo oko 15 milijuna kuna, tu je i odlučna suradnja s jedinicama lokalne samouprave – objasnio je Koren.

Željko Pintar, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije, nastavio je kako ne treba previše objašnjavati važnost programa, posebice kada se sagledaju sve nedaće koje tište umirovljenike.

– Granica siromaštva je danas 2.940 kuna – zamislite koliko mirovina ima ispod te granice. U takvim uvjetima treba se snaći, ljudi koji žive s malim mirovinama preživljavaju na rubu granice. Upravo su nas umirovljenici zadužili da vodimo brigu o njima, a izražavam strahovito veliku zahvalnost uime svih umirovljenika koji koriste pomoć. Zahvalan sam i svim potpisnicama koju učestvuju te koji su osjetili potrebu da se založe i pomognu umirovljenicima. Kad će naši umirovljenici čuti ove vijesti, bit će vam od srca zahvalni – spomenuo je.

Valentini Čadavec, predsjednici Kluba za starije osobe Mariška, drago je što je nova godina počela upravo potpisivanjem ugovora.

– Imali smo tu sreću da u suradnji sa Županijom započnemo program koji se pokazao kao izrazito važan i bitan. Ovaj program je zapravo temelj i na njemu se razvijala sva izvaninstitucionalna skrb o starijim osobama na području županije, a nama kao pružateljima usluga osigurava stabilnost bez koje svih projekata i novih usluga ne bi bilo – zaključila je Čadavec.

Dodajmo da su se okupljenima obratili i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji je istaknuo kako program čini zajednicu kvalitetnijom uz pokazivanje društvene i socijalne osviještenosti, dok je u sličnom tonu nastavio i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je otkrio kako se program tamo provodi putem Centra za pomoć i njegu u kući Samarita.

Antonija Pukec, novoizabrana ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci, na kraju je zahvalila svim sudionicima projekta koji, kako je to podsjetila, puno znači korisnicima jer su upravo gerontodomaćice jedine osobe s kojima mogu podijeliti toplu riječ.

zatvori