Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO U Svetom Ivanu Žabnu rekonstruirat će se državna cesta i izgraditi kanalizacijska mreža, vrijednost projekta 100 milijuna kuna

U općini Sveti Ivan Žabno potpisan je sporazum o suradnji i aktivnostima u realizaciji projekta rekonstrukcije državne ceste Haganj – Sveti Ivan Žabno – Markovac Križevački i izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda na relaciji Škrinjari – Markovac Križevački.

Iz Službe ureda župana poručili su kako su svečanom potpisivanju prisustvovali župan Darko Koren, načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, član Uprave Hrvatskih cesta Senko Bošnjak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sveti Ivan Žabno Krešimir Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec, direktorica Vodnih usluga Helena Kralj Brlek i ostali gosti.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo početkom ovog projekta.

– Uloga Županije je u koordinaciji cjelokupnog razvoja opskrbe i odvodnje na svom području, a ravnomjeran razvoj preduvjet je za sve one kasnije efekte koje sama infrastruktura proizvodi. Hrvatske vode i Hrvatske ceste pod pokroviteljstvom Ministarstva će realizacijom ovog projekta doprinijeti razvoju infrastrukture i cijele lokalne zajednice – naglasio je.

Načelnik Općine Bošnjak nastavio je kako je potpisivanje veliki dan za Sveti Ivan Žabno.

– U ovu investiciju ide i investicija sustava odvodnje fekalne kanalizacije u svih 12 kilometara. Ukupna investicija je 97 milijuna kuna i to je povijesni trenutak za općinu – kazao je uz napomenu kako će nogostup biti izgrađen s obje strane ceste, a projektom će biti realizirano i 25 kilometara kanalizacijske mreže od Škrinjara do Markovca Križevačkog s obje strane.

Državni tajnik Mario Šiljeg spomenuo je kako je riječ o maloj aglomeraciji s obuhvatom ispod 2.000 stanovnika i kako će se država sve više okretati prema projektima ovakvog tipa.

– Država trenutno realizira 60 infrastrukturnih projekata u području vodnog gospodarstva čija vrijednost prelazi dvije milijarde eura, a koji ne bi bili mogući bez pomoći Europske unije – otkrio je.

Senko Bošnjak je uime Hrvatskih cesta naglasio kako njihov udio iznosi 57 milijuna kuna te kako slijedi provedba postupka javne nabave, izbor izvođača te potpisivanje konačnog ugovora o realizaciji projekta, dok je čelni čovjek Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao kako su ishođene građevinske dozvole, a potrebno je rekonstruirati cestu i postaviti kanalizacijske cijevi.

– Hrvatske ceste će provoditi jedinstveni natječaj. S obzirom na to da Sveti Ivan Žabno gotova i nema sustav kanalizacije, napravit će se značajan iskorak i priključiti 550 kućanstava s 1.260 ljudi – zaključio je.

zatvori