Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Slab promet na gradskoj tržnici, prodavačica Marija: Nekako guramo, ne žalimo se previše

Zimski mjeseci uspavali su koprivničku gradsku tržnicu.

Najbolje tome svjedoče scene koje smo jutros snimili na mjestu koje, kao što je to svima poznato, inače vrvi bojama i ljudskim žamorom. Susreli smo tako tek nekolicinu prodavača koji svoje proizvode jednostavno moraju plasirati.

Kako nam je to rekla Snježana Đurđina koja na tržnici svoje proizvode prodaje već 10 godina, prodavači trenutno ne bilježe svoje najbolje dane.

– Prodajemo turkinje, orahe, domaća jaja, lješnjake i grah. Češnjak nam ide najbolje, puno ga sadimo. U sezoni imamo i voće, povrće i cvijeće, dok kroz godinu često sadimo luk, kao i niski i visoki grah – istaknula je i dodala kako sve većinom sadi sama, a ponekad joj pomogne i suprug.

Po pitanju cijena, Đurđina je otkrila kako cijene nije podigla jer se ne usudi, s obzirom na situaciju.

– Promet je u padu, posebice u zimskim mjesecima, oduvijek je to tako. Ovdje nas je inače više od 100, a trenutno nema prodavača pa je svima jasno kako prodaja ne ide najbolje – upozorila je.

Snimila Lucija Frtalić.

Kada je riječ o uzrocima pada prometa, Đurđina je kazala kako na promet utječu brojni faktori, pa tako i trenutna obnova središnjeg gradskog trga.

– Možda je pad prometa zbog radova, a i zbog parkiranja s obzirom na to da nema baš puno prostora. Najjači promet je u subotu, odnosno u danima prema vikendu – kazala je.

>> FOTO/VIDEO Na Zrinskom trgu počeli opsežni radovi, šetnja središtem grada ubuduće će izgledati drugačije

Popričali smo i s prodavačicom Marijom Nekić koja na tržnici proizvode građanima nudi čak 20 godina.

– Iskreno rečeno, nismo zadovoljni današnjom ponudom, a ni potražnjom. Zadovoljna s općom prodajom jesam, iako sam smanjila ponudu. Puno stalnih mušterija redovno ipak dolazi. Moja je uzrečica “bolje 10 kuna u kuću, nego 10 kuna iz kuće”. Nekako guramo, ne žalimo se previše – naglasila je.

Snimila Lucija Frtalić.

I ona smatra kako je u ovo doba godine smanjen promet.

– Od prvog luka i salate raste prodaja, ljudi tada počnu dolaziti, posebice kad dođe i novo cvijeće – spomenula je. Poručila nam je i kako je morala dići cijene, jaja su tako prije koštala 12 kuna, dok su sada 15.

zatvori