Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Kozmetičarka Lidija Sović i njena učenica Petra Žugec pomele konkurenciju na natjecanju srednjih škola

Koprivnička kozmetičarka Lidija Sović bila je mentorica svojoj učenici Petri Žugec koja je pomela konkurenciju na kozmetičkom natjecanju “Beauty high school competition”.

Naime, ova poznata kozmetičarka sa stažem dugim 25 godina, osim što je vlasnica kozmetičkog salona u Koprivnici, posljednjih 10 godina radi na radnom mjestu Strukovnog učitelja kozmetičara u Srednje strukovnoj školi u Varaždinu.

– To je četverogodišnje školovanje i zainteresiranost za upise u to zanimanje je veliko. Upisujemo djecu s odličnim uspjehom i svake godine se traži koje mjesto više. Kroz dugi niz godina rada pripremam učenice za sva kozmetička natjecanja koja se održavaju u našoj zemlji. Moja uloga mentora je velika jer da bih učenicu mogla dobro pripremiti i sama moram biti educirana te kroz godinu proći i po nekoliko edukacija, sajmova, simpozija, jer u našem zanimanju nema spavanja, trendovi u struci svakodnevno se mijenjaju – objašnjava.

Prenošenje znanja i vještina na buduće profesionalne kozmetičare i kozmetičarke nešto je što ju ispunjava.

– Naglašavam “profesionalne” jer u današnje vrijeme kozmetičke salone otvaraju ljudi s tromjesečnim tečajem i tako kompromitiraju ovo zanimanje – smatra.

Kada je pak riječ o spomenutom natjecanju, govori nam da se ono održalo na nivou srednjih kozmetičkih škola u Hrvatskoj, a sudjelovalo je 13 škola i 29 učenika.

– Tema make up-a bila je iz filma “Dinastija Gucci”, odnosno Patrizia Reggiani – koju je glumila Lady Gaga. Za to natjecanje bilo je potrebno prethodno poslati tri fotografije na temelju kojeg je prosudbeno povjerenstvo – Ana Bestić, make up artistica i voditeljica Lijepa.hr, Ana Marija Rubić (Kryolan Hrvatska), Silva Stojanović, make up artistica i suosnivačica Makeup učilišta Ministry of beauty, te Ema Horvat, kozmetičarka vizažistica, odabralo pet finalnih natjecateljica – kazala je.

Napomenula je kako je finalno natjecanje održano online 28. siječnja i to je tražilo dodatnu tehničku podršku njenih kolegica informatičara.

– Nažalost za pripremu smo imali kratki rok jer se tada nastava održavala online, pa samo jedan dio radili putem video poziva, a jedan dio ipak u školi uživo. Finalno natjecanje trajalo je 60 minuta, takvu tešku šminku i profesionalni vizažist u tom kratkom vremenu teško odradi. Ocjenjivao se svaki potez kista, odabir podloge, oblik očiju, usana, tuš, boje, kompletni izgled. I pobjednica je moja učenica prvog razreda Petra Žugec, što za nju znači veliki vjetar u leđa, a za mene još jedan dokaz da svoj posao radim baš onako kako treba – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori