Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: ESTEROVA 19 I DALJE RUŠEVINA Jakšić: Moramo pomiriti kulturnu komponentu i gradske financije, rješenje je na pomolu

Koprivničancima dobro poznata neobarokna ruševna kuća na adresi Esterova 19 nasuprot crkve sv. Antuna Padovanskog i dalje je samo ruševna kuća, iako su još u svibnju 2018. godine predstavljeni ambiciozni planovi kojima je trebala postati reprezentativna građevina na ponos svih nas.

Podsjetimo, tada je uspješno dovršen proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz neobaroknu kuću i time je napravljen još jedan korak prema stvaranju Muzejskog trga. Od tada je u vlasništvu Grada Koprivnice, a cilj je bio od ruševine napraviti muzejsku upravu i reprezentativan objekt u čemu su Gradu i Muzeju grada Koprivnice trebali pomoći brojni koprivnički projektanti. Prilikom predstavljanja projekta “E19 za Muzejski trg” rečeno je da njezina obnova neće biti nimalo jednostavna.

>> FOTO: NOVI SJAJ ESTEROVE 19 Ruševina će postati biser budućeg Muzejskog trga

– Hoće li to biti cjelovita obnova u izvornom obliku, zadržavanje pročelja uz izgradnju novog stražnjeg dijela ili će se pak morati cijela rušiti i graditi iznova znat će se nakon izrade projektnog zadatka i konzervatorskog elaborata. O tome će i ovisiti koliko će sve to koštati. A sama rekonstrukcija objekta mogla bi početi kroz godinu dana – najavio je tada ravnatelj muzeja Robert Čimin.

Kako smo doznali od gradske vijećnice Vesne Peršić Kovač izrađena je projektna dokumentacija i konzervatorski elaborat.

– Zanima me što se dalje poduzelo i u koje vrijeme možemo očekivati njezinu potpunu obnovu – pitala je na sjednici Gradskog vijeća Peršić Kovač.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da je oko te kuće napravljeno puno koraka.

– Ta priča, s obzirom na to da nas svojim ruševnim stanjem zaokuplja 20, 30 godina, nije nešto što možemo riješiti bez konzervatora. Ono što je tu jedan mali specifikum jest to da se malo vrtimo oko toga da bi bilo dobro da rekonstruiramo, što isto nešto košta, pa bi malo bilo bolje da sve srušimo i napravimo nanovo, pa se to sve šalje u Ministarstvo kulture i medija i vrtimo se u tom jednom zatvorenom krugu s obzirom na to da je naš krajnji cilj da osim iskoraka u životu muzeja, muzejske djelatnosti i kulturne ponude Koprivnice, ipak napravimo i čim bolju varijantu za gradski proračun koji pune građani ovog grada – objasnio je Jakšić.

Istaknuo je da, kao što se spremaju za sve ono što će se tražiti kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novo proračunsko razdoblje Europske unije, tako se spremaju i za ITU mehanizam koji je isto pred vratima.

– Sigurno je da je u tom zahvatu jedna od vrlo važnih stavki i Muzejski trg, odnosno kompletno rješavanje cijelog tog dijela grada gdje bi i Esterova 19 trebala naći svoj krajnji put do onoga rješenja koji svi zajedno želimo i iščekujemo – zaključio je Jakšić.

zatvori