Subota, 27. travnja 2024.

‘Drava Art Biennale’ seli u Osijek, Kušenić: Naglasak projekta je na umrežavanju umjetnika što ovim gostovanjem i nastavljamo

Nakon što je predstavljena u Koprivnici, izložba “Drava Art Biennale” seli u Osijek.

Viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić rekla nam je kako će svi radovi predstavljeni u Galeriji Koprivnica od početka ožujka krasiti prostore osječkog Muzeja likovnih umjetnosti.

>> FOTO: DRAVA ART BIENNALE U Galeriji Koprivnica otvorena jedinstvena grupna izložba

Podsjetimo, autori su kroz ovu izložbu interpretirali poglede o vodi kako bi publiku, uz vlastita unutarnja preispitivanja, poučili o postojanju vode u vremenima nesigurnosti i promjena.

– “Drava Art Biennale” je prošle godine svoj pogled izmjestio prema unutra jer već dobro znamo u kakvim smo vremenima živjeli. Zanimalo nas je čemu nas voda u svemu tome može poučiti sa svojom mogučnošću transformacije i prilagođavanja svim novim situacijama i promjenama. Naše umjetnike smo putem javnog poziva pozvali da nam daju svoja rješenja i oni su to kroz 26 radova učinili – istaknula je.

Autori su tako viđenja prikazali kroz slike, fotografije, eksperimentalne filmove, performanse, kratke priče, interaktivne instalacije i druge medije. Projekt je okupio veliki broj umjetnika, a ističe se i jedno internacionalno ime, nastavila je Kušenić.

– Bilo je zaista raznolikih radova, a brojimo i najviše prijavljenih autora dosad. Sudjeluje veliki broj umjetnika, čak i jedan iz Velike Britanije čime izložba ponovno dobiva internacionalni karakter, što je zadnji put slučaj bio 2105. godine. To nas jako veseli. Naglasak projekta je na važnosti umrežavanja umjetnika, stručnjaka i srodnih institucija što gostovanjem u drugim gradovima i nastavljamo – poručila je.

Dodajmo da će se u Osijeku predstaviti i rad jedne mlade koprivničke umjetnice.

– Možemo izdvojiti našu najmlađu sudionicu Luciju Petrović čiji je rad “Vodene note” izazvao veliku pažnju svih posjetitelja s obzirom na to da je riječ o interaktivnoj instalaciji koja upozorava na važnost eko sustava, odnosno svakog pojedinca u tom sustavu. Koliko god nam se naša uloga činila beznačajnom, daje nam do znanja koliko smo zapravo bitni i koliko međusobno utječemo – zaključila je Kušenić.

Spomenimo da će izložba u Osijeku biti otvorena do 15. travnja, a postav predvodi kustosica Valentina Radoš, dugogodišnja suradnica DAB-a u svojstvu članice žirija.

Foto: Marko Posavec / Izvor: Muzej grada Koprivnice
Foto: Marko Posavec / Izvor: Muzej grada Koprivnice
Foto: Marko Posavec / Izvor: Muzej grada Koprivnice
Foto: Marko Posavec / Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori