Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Zbog omikrona izmijenjene preporuke za oboljele, bliske kontakte i prekid samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmijenjene preporuke za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene.

Kako stoji u službenom dokumentu, preporuke su izmijenjene s obzirom na to da se omikron varijanta koronavirusa ubrzano širi, a ograničeni su i kapaciteti testiranja.

Odlučeno je stoga da rezultate brzog antigenskog testa više nije potrebno potvrđivati PCR testom. Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karanteni mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje koji su temeljni na uzorku brisa nosa. Ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) u medicinskoj ustanovi, poručuju iz zavoda.

– S obzirom na visoku incidenciju i prevalenciju infekcije, pozitivan BAT test u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama je dovoljan za potvrdu bolesti, odnosno nije nužna potvrda PCR testom – objašnjavaju u zavodu.

Uz to, karantena za bliske kontakte koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 prije više od četiri mjeseca traje sedam dana. Izolacija asimptomatskih osoba inficiranih koronavirusom traje sedam dana ako su:

  1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca,
  2. docijepljene ili
  3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca.

Izolacija osoba s blagim do umjerenim oblicima bolesti COVID-19 traje sedam dana ako su:

  1. cijepljene s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze unutar četiri mjeseca odnosno jednom dozom Janssen cjepiva unutar dva mjeseca,
  2. docijepljene ili
  3. preboljele COVID-19 unutar četiri mjeseca i ako su tri dana afebrilne bez upotrebe antipiretika.
zatvori