Nedjelja, 19. svibnja 2024.

U Koprivnici zabilježen udarni val erupcije vulkana u Tihom oceanu

Anomalija u tlaku zraka uzrokovana snažnom erupcijom vulkana Hunga Tonga u Tihom oceanu zabilježena je na gotovo svim svjetskim meteorološkim postajama, pa tako i na automatskoj meteorološkoj stanici Herešin u Koprivnici.

Poručili su to iz Astronomskog društva Koprivnica podsjetivši kako je podvodni vulkan eruptirao u jutarnjim satima u subotu, dok je udarni val erupcije našim krajevima prošao između 20:45 i 21:30.

– Povratni val zabilježen je nekoliko sati kasnije, noćas iza dva sata. Tlak zraka prvo je porastao, a zatim naglo pao. Amplituda vala, kako ju je izmjerila stanica Herešin, iznosila je nešto manje od dva hPa. Erupcija se dogodila u 5:15 po našem vremenu, a udarni val od Tonge do Hrvatske putovao je 15 i pol sati. Pritom je prešao oko 17.000 kilometara – objasnili su.

Anomalije u tlaku zraka izmjerene u noći s 15. na 16. siječnja 2022. Izvor: Astronomsko društvo Koprivnica / AMP Herešin, pljusak.com
Udarni val erupcije. Točkasta linija je tlak zraka, crvena linija je temperatura. / Izvor: Astronomsko društvo Koprivnica
Amplituda vala / Izvor: Astronomsko društvo Koprivnica

Spomenuli su i kako je sama erupcija jedna je od najjačih u nedavnoj povijesti, a mogla bi uzrokovati klimatske i druge poremećaje.

– Hunga Tonga je aktivni podvodni vulkan u pacifičkoj otočnoj naciji Tongi. Relativno je mirovao od 2014. godine i ponovno se probudio u prosincu 2021 godine. Aktualna erupcija počela je 14. siječnja i kulminirala dramatičnom eksplozijom u subotu u 5:14 po našem vremenu. Prasak se čuo u Samoi, na udaljenosti od oko 840 kilometara. Stup pepela izbačen je visoko u stratosferu, do nekih 30 kilometara visine – zaključili su u društvu.

Spektakularne snimke erupcije i udarnog vala koje su zabilježili svjetski sateliti iz orbite možete vidjeti ovdje.

zatvori