Subota, 4. svibnja 2024.

TREND RASTA Prošle godine prijavljena 153 obrta, građevina i proizvodnja ‘najplodniji’ sektori

Na koprivničkom području u 2021. godini prijavljena su 153 obrta, dok je njih 59 zatvorilo svoja vrata.

Govore to podaci Udruženja obrtnika Koprivnica, prema kojima se ističe kako je u segmentu usluga prijavljeno 16 obrta za pružanje intelektualnih usluga, 11 za računalne djelatnosti te isto toliko za poduke, a sedam je novih obrta za pružanje kozmetičkih usluga.

Znakovit je trend rasta u graditeljskom segmentu, u kojemu je prijavljeno 16 obrta, a znatan je rast i u proizvodnim obrtima, gdje je prijavljeno njih 17.

Kako ističu iz Udruženja obrtnika Koprivnica, jedan je dimnjačarski obrt odjavljen, ali je jedan i prijavljen. Nažalost, odjavljen je dugogodišnji i dobro poznati optičarski obrt “Marković”.

– Nastavlja se trend rasta broja obrtnika na našem području. Broj aktivnih članova 31. prosinca 2021. godine je 965. Za usporedbu, početkom 2015. bilo ih je 690, što je porast od 39,8 posto u šest godina. Sada smo po broju članova na razini 1999. godine – ističu iz Udruženja.

Također, napominju da su za to većinom zaslužne mjere i poticaji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje obrtnici mogu iskorisiti u svom poslovanju.

– Veseli da svi koji su uzeli potporu od ove godine mogu i naknadno koristiti dodatna sredstva kako bi se razvijali na tržištu jer prve tri godine su kritične – zaključuju.

zatvori