Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Šandl: Nastava mora ići uživo, testiranje učenika čak i podržavam, ali kakav će biti učinak ne znam, savjest roditelja je ključna

Broj učenika i nastavnika zaraženih koronavirusom, i onih u samoizolaciji, visok je diljem Podravine i Prigorja.

Provjerili smo kakva je situacija u našoj Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić kojoj je zbog njene specifičnosti izazovno i teško organizirati nastavu u virtualnom svijetu.

Ravnateljica Ariana Šandl govori nam da epidemiološka situacija nije bajna, ali cilj je što duže ostati uživo u učionicama.

– Cijela škola više-manje funkcionira, jedna od prednosti naše škole je individualna nastava. Iako moram priznati da od svih valova koliko ih je dosad bilo, ovaj nam je pao najteže jer se dosad najviše ljudi zarazilo. Bila nam je dosta dobra situacija, ali posljednja dva tjedna obolijevamo malo više, no još uvijek je to pod kontrolom – ističe Šandl i napominje kako ne razmišljaju o prelasku na online nastavu.

Dokle god bude moguće, ravnateljica će se truditi da sve ide uživo.

– Reducirali smo grupe, solfeggio i pogotovo grupno muziciranje koje nam je najkritičnije ujedno i zbog pomanjkanja velikih dvorana u školi da bismo mogli to održavati. Cilj nam je da solfeggio i individualna nastava što duže idu uživo. Našu nastavu jedan na jedan puno je lakše organizirati i pripremiti. Kako stvari stoje, online natjecanja nešto ima, ali ona se još uvijek planiraju uživo, tako da su sada pripreme u punom jeku – ističe ravnateljica.

Objašnjava kako je strašno zahtjevno provoditi nastavu umjetničke škole u ovakvim epidemiološkim okvirima.

– Učenicima viših razreda osnovne i srednje glazbene nešto je jednostavnije jer oni već znaju sistem rada i vježbanja i puno je lakše u njihovom slučaju iskomunicirati neke stvari online nastavom. No kod nižih razreda, pogotovo prvih i drugih, to je neizvedivo, to je nužno zlo – objašnjavati virtualno je neizvedivo. Ali, moram priznat da smo prošlu i ovu školsku godinu nekako posložili. Imamo zaražene učenike, ali vraćaju nam se nakon sedam, odnosno 10 dana tako da još uvijek to nekako držimo pod kontrolom – kaže Šandl.

Kada je riječ o najavljenom samotestiranju učenika ponedjeljkom prije nastave, Šandl je dosta skeptična i naglašava da je veliko pitanje koliko će roditelja htjeti provoditi testiranje.

– Uvijek idemo na dobrobit djece, profesora i djelatnika u školi i to kako bismo što duže održavali A model nastave pa s te strane čak i podržavam ovakvu odluku. S druge strane, 18 milijuna kuna koliko su najavili da će se mjesečno izdvajati za te testove, a koji će biti diskutabilni kod roditelja i pitanje je hoće li ga uopće provoditi i kakve ćemo rezultate od toga imati, moram priznati da ne znam. Cijepljeni smo, profesori nam idu na testiranja pa vidimo da nikad lošiju situaciju nismo imali i to sa svim mjerama koje se provode. Ne znam kakav će biti učinak ove mjere, a veliku će ulogu igrati savjest roditelja – objasnila je Šandl i zaključila da unatoč svemu što se događa, u školi vlada pozitivna atmosfera, radi se, počele su prijave i pripreme za natjecanja.

zatvori