Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Prelogović i Robotić o testiranju školaraca prije nastave: Prilagodit ćemo se uputama, zdravlje učenika je na prvom mjestu

U medijskom prostoru proteklih je dana odjeknula vijest kako će se ponedjeljkom prije odlaska u školu na koronavirus morati testirati sva djeca od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Budući da službene objave Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sa svim potrebnim uputama trenutno nema, provjerili smo jesu li koprivničke osnovne i srednje škole upoznate s novim informacijama, odnosno što misle o uvođenju mjera ovakvog tipa.

Kako nam je to rekla Sanja Prelogović, ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester, službenu potvrdu ili neki oblik uputa o provođenju ove mjere u školama u trenu pisanja ovog teksta nisu dobili.

– Novost smo čuli iz medija, no kao škola nismo dobili nikakve upute, ali sigurno hoćemo. Postupit ćemo prema uputama kao i dosad. I za prethodne mjere smo već sjeli, sve odredili i dogovorili se onako kako je to trebalo. Trenutno nam je svima prioritet zdravlje učenika, roditelja i učitelja – naglasila je.

Kada je pak riječ o trenutnom stanju u ovoj koprivničkoj školi, Prelogović je otkrila kako je učenicima, ali i učiteljima i roditeljima jako teško.

– Teško je prije svega djeci, a zatim i roditeljima, no i liječnicima i epidemiolozima. Svi obolijevaju, moramo slušati struku; kad bismo svi bili liječnici, onda liječnika ne bi ni trebalo. Kad je zdravlje djece u pitanju, radimo predivan posao – roditelji s liječnicima, a mi s epidemiolozima. Mentalno zdravlje je nešto čime ćemo se baviti kad sve ovo nestane jer će tragovi svakako ostati, zasad pokušavamo biti podrška roditeljima i djeci, oni znaju da imaju nas, a mi njih. U zajedničkom razgovoru rješavamo puno problema – kazala je.

Vjekoslav Robotić, ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović, odgovorio nam je da službenu informaciju škola također nije zaprimila, no po primitku će joj se prilagoditi.

– Statistički gledano, u zadnjih tjedan dana u našoj školi je u porastu broj osoba u izolaciji, odnosno bolesnih, no taj broj nije alarmantan, iako nije dobro niti kada je bolesno samo jedno dijete. Za pretpostaviti je da ova mjera ima cilj da se međusobno zaštite učenici i djelatnici škole, i kao takvu je podržavam. Koliko će ona imati provedbenih problema ne mogu reći, tek treba vidjeti upute. U svakom slučaju, zaštita zdravlja djeteta mora biti broj jedan – jasno je poručio.

Dodao je kako suosjeća s učenicima i nastavnicima koji se u pandemijsko vrijeme bore s održavanjem nastave.

– Veliki obol daju nastavnici koji cijelo vrijeme predaju s maskama, oni su najviše ugroženi i njima je najteže. Nije lako niti učenicima, škole hiberniraju po pitanju izvannastavnih aktivnosti, kurikularnih projekata i europskih mobilnosti. Kad se sagleda cijela situacija, i dalje je bolje biti u školi uz sve žrtve jer su daleko bolji efekti neposrednog rada, odnosno aktivne komunikacije nastavnika i učenika – zaključio je Robotić.

zatvori