Petak, 26. travnja 2024.

POČELO CIJEPLJENJE NAJMLAĐIH Dr. Vuljak-Vulić: Nuspojave su vrlo blage, cijepi se samo Pfizerom i to u dvije doze

Epidemija koronavirusa ne jenjava, stručnjaci upozoravaju da je jedina zaštita od težih oblika bolesti COVID-19 cijepljenje. U Hrvatsku, pa tako i u Koprivnicu, stiglo je i cjepivo namijenjeno djeci od pet do 11 godina.

Specijalistica školske medicine dr. Jasenka Vuljak-Vulić govori nam da je cijepljenje djece ove dobne skupine počelo 5. siječnja organiziranjem mini punkta u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije na kojem se cijepilo 15-ak mališana.

– S jedne strane, interes je velik, roditelji zovu, puno ih se interesira o dobrobitima i eventualnim nuspojavama cjepiva, no s druge strane, relativno malen broj njih se i odluči cijepiti svoju djecu. U siječnju imamo predviđen još jedan punkt 21. siječnja, a predbilježilo se svega 10-ak roditelja koji bi doveli svoju djecu – kazala je dr. Vuljak-Vulić i dodala da se djeca mogu cijepiti i kod svog nadležnog pedijatra, liječnika obiteljske ili školske medicine.

U školskoj medicini cijepljenje se provodi u prostorijama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u obliku mini punktova, a dr. Vuljak-Vulić naglašava kako je razlog taj što ne postoji monodozna primjena cjepiva, odnosno ne postoji u bočicama po jedna doza, pa se zbog racionalne upotrebe organizira mini punkt s više djece, a za cijepljenje je dovoljna najava e-poštom ili telefonom.

– Djeca na cijepljenje dolaze u pratnji jednog ili oba roditelja koji moraju ponijeti zdravstvenu iskaznicu i osobnu te tada ne tražimo nikakav pisani pristanak jer cijepljenje nije obavezno – rekla je liječnica.

Kada je riječ o nuspojavama cjepiva protiv koronavirusa za djecu od pet do 11 godina, liječnica ističe da su one uglavnom vrlo blage, baš kao i kod ostalih cjepiva – lokalno lagana bolnost, crvenilo i otok na području primjene cjepiva.

– Kod većine nema čak ni tih lokalnih reakcija. Kod jednog izrazito malog broja može se pojaviti, i kod djece i kod odraslih, blago povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima, osjećaj umora ili glavobolja, međutim to je nešto što se i kod drugih cjepiva dešava. Koliko je nama poznato, u Hrvatskoj nisu kod djece u ovoj dobnoj skupini zabilježene teže nuspojave – napominje.

Govori nam kako se cijepiti ne bi smjela djeca koja su alergična na neki od sastojaka cjepiva i djeca u akutnoj fazi febrilne bolesti, odnosno bilo kakve infekcije.

– To su iste kontraindikacije koje su navedene i za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 i kod odraslih ljudi – ističe.

Što se tiče samog cjepiva, dr. Vuljak-Vulić objašnjava da je za razne dobne skupine registrirano cjepivo proizvođača prema nomenklaturi i prema uredbama regulatornih agencija.

– Za djecu od pet do 11 godina je registrirano samo cjepivo Pfizer, a za djecu od 12 i više godina može se cijepiti i Pfizerom i Modernom. Različite su i doze doze, što znači da osim što je cjepivo prilagođeno u samoj tehnologiji proizvodnje za ovu najmlađu dobnu skupinu, kod njih se primjenjuje manja doza nego kod starijih dobnih skupina djece i odraslih. I malena djeca od pet do 11 godina moraju dobiti dvije doze, preporučljivo je da razmak za njih bude osam tjedana i za sada za njih ne postoji preporuka o booster dozi kao što je to kod odraslih – zaključuje dr. Vuljak-Vulić.

zatvori