Srijeda, 8. svibnja 2024.

NOVA ODLUKA O OTPADU Golubić: Namjera je da minimalna cijena za građane ostane ista

Zadnji je dan za donošenje odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Koprivnice i to na temelju nedavno donesenog novog Zakona o gospodarenju otpadom.

Koprivnički gradski vijećnici predloženu odluku su podržali na današnjoj sjednici.

Gradonačelnik Mišel Jakšić uvodno je objasnio zašto se na današnjem dnevnom redu našla takva odluka.

– Vjerujem da svi pratimo što se događa s gospodarenjem otpada na razini cijele Hrvatske, lajtmotiv je pritom grad Zagreb i to kao primjer kako to izgleda kad je sustav neuređen. Svjedočimo i da dolazi do poskupljenja odvoza otpada od 100 posto u lokalnoj sredini. Sve to nam pokazuje koliko mi zapravo dobro vodimo taj sustav i koliko smo uspjeli toga ostvariti, zahvaljujući građanima i Komunalcu. Štitimo jednu od najnižih cijena odvoza otpada, bez novih udara. To nije došlo preko noći, razvijalo se desetljećima i nešto što je izgledalo kao apstrakcija – da postanemo zeleni grad, u ovom kriznom momentu na nacionalnoj razini pokazuje koliko je to bilo važno i koliko je toga dobro donijelo. Taj sustav, uz sve promjene koje će dolaziti, omogućit će nam da sustav funkcionira, da imamo čim manje udara prema građanima.

U današnju odluku idemo ne znajući pritom koliko i hoće li ona kao takva opstojati. Naime, Sabor je donio određene izmjene, ali pravilnike i uredbe nismo dobili pa doslovce gatamo. Imamo obvezu nešto donijeti prije 1. veljače, neki gradovi su odustali, no mi idemo s ovim prijedlogom – objasnio je Jakšić.

Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić stvari je još detaljnije obrazložio.

Kazao je da je donesen novi Zakon o gospodarenju otpadom u kojem su uočili obvezu da donesu ovakvu odluku. Kaže kako su iščekivali upute i podzakonske akte kako to napisati te objašnjava kako niti za jednu odluku stručne službe nisu prošle toliko seminara, webinara i sastanaka na kojima su pokušali shvatiti što zakonodavac od njih zapravo i želi.

– Ovo je proizvod, vjerujemo da postupamo ispravno. Neki gradovi su odlučili ne poštivati rok, dakle 31. siječnja, i riskirati kaznu, mi smo dali sve od sebe da donesemo odluke. Ova odluka definira dvije vrste korisnika i to kućanstvo i onih koji to nisu, dakle pravne osobe. Definirane su jednake cijene obvezne minimalne javne usluge za te dvije kategorije i to za kućanstvo 531,49 kuna, a za one koji nisu kućanstvo 772,81 kuna. Definirali su se i popusti. Ključno je da smo izdefinirali da se cijena za kućanstvo ne povisuje nego je ista. Kada je riječ o obvezama korisnika, on mora predati jedan spremnik miješanog komunalnog otpada pri čemu minimalna cijena sadrži taj jedan odvoz, a svaki drugi je u varijabilnom dijelu. Namjera je da cijena za građane ostane ista, nadam se da će kao takva proći – pojasnio je pročelnik.

Vijećnici su imali nekoliko pitanja i prijedloga pri čemu je HDZ-ov Franjo Marković pitao može li se kako stimulirati građani da proizvode što manje miješanog komunalnog otpada, ali zanimalo ga je i bilježi li tko sve ono smeće koje pojedinci neadekvatno odlažu pokraj kanti te je pitao što je s čipiranjem kanti.

Oporbeni Saša Cestar iz redova HDZ-a nadovezao se da je dobro ako te dodatne vreće završe pokraj kante, jer ono što on primjećuje je da su odložene po šumama i jarcima.

– Odluka je nova, nisam stručan da bih znao iščitati detalje, odnosno radi li se o povećanju cijene fiksnog ili varijabilnog dijela, no nije mi jasno da netko tko razvrstava i ima miješanog otpada za kantu od 80 litara mjesečno, mora plaćati od 120 litara koliko je propisano, odnosno nametnuto – pita se Cestar.

Željko Šemper iz HSU-a iznio je primjedbu samačkih kućanstava.

– Fiksni dio dosta je visok za samce i predstavlja određen udar na njih, tu bi se nešto trebalo napraviti, nije isto da tako plaća samac i kućanstvo s više članova – smatra Šemper.

Pročelnik Golubić najprije je naglasio da Zakon propisuje da se cijena mora definirati prema volumenu predanog smeća.

– Odbacivanje smeća pokraj kanti i vreće koje vire izvan kanti, Komunalac neće pokupiti. Postoje vreće koje se mogu kupiti u Komunalcu i to će se pokupiti, ali ako su pokraj kante to će se ostaviti i ide prijava komunalnom redarstvu. Svatko može zatražiti evidenciju odvoza smeća u Komunalcu, to je nešto što radimo i bilježimo. Poticanje ljudi da razvrstavaju otpad vrši se kroz varijabilni dio koji se plaća ovisno o broju odvoza. No svako kućanstvo mora predati jednom mjesečno kantu, nije stvar je li puna ili ne, ali ako stoji više od 30 dana pričamo o neugodnim mirisima.Fiksni dio obuhvaća i cijenu onog što je nekad bio varijabilni, troškovi zaposlenika, amortizacije, goriva, zbrinjavanje na Piškornici i jedan odvoz – zaključio je Golubić.

zatvori