Subota, 27. srpnja 2024.

Marko Gregur nakon godine obilježene nagradama: Priznanje je veliko zadovoljstvo, posebice za sav trud i rad

Iza koprivničkog književnika Marka Gregura uspješna je godina.

Iako je na sve nas pandemijsko razdoblje utjecalo negativno, Gregur je priznao kako su upravo 2020. i 2021. njegove najvažnije godine dosad.

– Uspješna je bila prvo 2020. godina kada je objavljen roman “Vošicki”, a onda i 2021. godina kada je književna godina zaokružena pa su osvojene neke nagrade, dvije jako važne; nagrada Fric za najbolju knjigu proze i nagrada Vladimir Nazor. Velika je čast i zadovoljstvo dobiti Nazora, svi važni autori koje sam i ja čitao u mlađim godina su se natjecali i dobili tu nagradu. To je veliko zadovoljstvo, posebice za sav trud i rad koji je uložen u roman – istaknuo je.

>> VELIKI USPJEH Roman ‘Vošicki’ Marka Gregura dobitnik književne nagrade Fric

>> Marko Gregur dobitnik je ‘Nagrade Vladimir Nazor’ za roman ‘Vošicki

No, osim autorskih, tu su i drugi uspjesi.

– Godina je za mene stvarno posebna, s 1. siječnja sam postao tajnik Društva hrvatskih književnika pa je to moj život promijenilo u profesionalnom smislu. Drago mi je da i svi projekti koje radim kao organizator idu prema naprijed, to je prije svega Galovićeva jesen koja je ove godina održana 28. put čime je festival nadživio Frana Galovića. Drago mi je da je to jedna stvar koja se razvija – naglasio je.

Posebno priznanje Greguru predstavljaju i susreti sa zadovoljnim čitateljima.

– Susreti s čitateljima su najbolji dio književnog posla, osim samog pisanja, kad vidiš pozitivnu reakciju. Važni su i razgovori i interakcije u kojima se ljudi pronađu u pojedinim dijelovima i kažu da im je to bilo važno u životu u nekom trenutku – zaključio je.

Kada je pak riječ o budućim planovima, Gregur je otkrio kako je u nastanku novi roman, no on neće biti objavljen ove godine.

zatvori