Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Svestrana umirovljenica Milica Međurečan dane provodi u pečenju kolača i izradi raznih rukotvorina

Milica Međurečan rođena je Pitomačanka koja posljednjih 15-ak godina živi u Koprivnici, a od rane mladosti strastvena je zaljubljenica u izradu rukotvorina, ali i pečenje kolača najrazličitijih vrsta.

Izradom raznih rukotvorina bavi se cijeli život, a samo u svojem domu ima na stotinu raznih predmeta koje je sama izradila ili ukrasila.

– Jako volim raditi razne stvari. Nikad ne prodajem svoje radove, uvijek ih poklanjam. Kako sam u mirovini imam vremena koje volim kratiti izradom raznih predmeta. Nemam nikakve obveze prema djeci ili bilo kome, tako da imam vremena za uživanje u hobijima – naglašava.

Ističe kako je još kao mala voljela s gazdaricama peći kolače, a od malena se bavila i kreativnim radom.

– Bila sam uključena u rad brojnih udruga iz Đurđevca. Kad sam preselila u Koprivnicu nastavila sam s kreativnim radom te sam se učlanila u nekoliko udruga. Priključila sam se Udruzi Nada, Mariškama te sam postala članica Društva Naša djeca Koprivnica i Kluba umirovljenika Volonter penzioner – rekla je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje kako joj razne aktivnosti koje radi u svim tim udrugama popunjavaju dan.

– U svakoj se udruzi naučimo nešto novo i drugačije. Druženja tako uvijek prerastaju u učenje tehnika i novih vještina – od uskrsnih pisanica, preko ukrašavanja flaša, decoupage tehnika i izrada slika koncem te izrade cvijeća s tkaninama pa sve do pečenja kolača. Uvijek volim naučiti nove stvari, jer kad naučim određenu tehniku i radim ju neko vrijeme, jednostavno postane monotono i zaželim se nečeg drugoga. Na druženjima u udrugama svatko zna nešto drugačije pa učimo jedni od drugih – istaknula je.

U posljednje vrijeme najviše voli šivati slike i čestitke.

– Bez obzira kojom tehnikom radim, volim raditi ono što je aktualno. Pa tako, ako je uskrsno vrijeme radim uskrsne stvari, ako je božićno vrijeme onda radim radove vezane uz Božić. Kada se nekome bliži rođendan, tada radim nešto vezano uz rođendan – ističe.

Za svaki rad potrebno joj je različito vrijeme kako bi ga dovršila.

– Na primjer za jednu sliku izvezenu koncem ako je zahtjevnija, potrebna su mi i dva dana. Za neku jednostavniju mi je potreban jedan dan, naravno to je uz druge poslove koje imam i čašicu razgovora ako i kada netko dođe – dodaje.

Kod svih rukotvorina koje izrađuje smatra da su najbitniji strpljenje, dobra volja te urednost.

Snimio Valentino Štefanek.

Jedna od tehnika kojom se bavi jest i decoupage tehnika kojom je ukrasila jako puno kutija, tanjura ali i posuda za cvijeće. Najviše voli raditi unikatne stvari, posebno poklone za druge.

Inspiraciju za brojne radove ne pronalazi na internetu, već joj sve dolazi iz glave.

– Kada nešto vidim, ostane mi u glavi, često i preokrenem i malo posložim, prilagodim da bude onako kako bih ja to htjela. Tako ponekad promijenim raspored, okrenem na drugu stranu neke elemente slike. Posložim kako mislim da bi bilo najbolje i kako meni najbolje paše. Nekim ženama možda ne paše tako kako ja složim, ali svatko ima svoj neki ukus – istaknula je.

Jedna od najzahtjevnijih stvari koju je radila jest izrada odljeva od gipsa. Napominje da je gips vrlo krhak, odnosno da jako lako puca i da je potrebno jako paziti.

Uživa i u pečenju kolača.

– Kolače volim peći, ali ih i pokazivati. Puno sam mladih žena naučila peći kolače. Moja majka je jako voljela i dobro je slagala štrukle i digane kolače te sam od nje jako puno naučila. Dok sam bila mlada voljela sam ići na svadbe gdje sam posebno uživala gledajući razne kolače pa sam onda kod kuće voljela isprobavati i slagati sve što sam vidjela na svadbama. Često sam davala svoje recepte drugim ženama. Išla sam i puno po raznim manifestacijama. Bila sam na više od 30 Picokijada na kojoj sam zajedno s udrugom žena imala štand. Tijekom godina jako sam puno nagrada i priznanja na svim tim manifestacija osvojila – istaknula je.

Iako se izradom rukotvorina bavi cijeli život, ističe kako joj je velika želja okušati se u izradi ogrlica.

– Još uvijek nisam išla na radionice izrade ogrlica. Izrađivanje ogrlica mi je veliki san. Ogrlice su mi jako lijepe premda su male i mene baš više ne slušaju ruke i ne služi najbolje vid – rekla je svestrana Milica i zaključila da sve dok ju bude služilo zdravlje, radit će i kolače i rukotvorine.

zatvori