Utorak, 7. svibnja 2024.

Vlatko Vincek u koprivničkoj sinagogi će predstaviti izložbu ‘Titivillus/Umwelt’

U koprivničkoj sinagogi u četvrtak u 18 sati otvorit će se samostalna izložba Vlatka Vinceka naziva “Titivillus/Umwelt”.

Izložbu organizira AK galerija, a kako poručuju, izložba sadrži video dokumentaciju performansa “Titivillus” izvedenog na otvorenju izložbe u Galeriji Vladimir Bužančić u rujnu ove godine u partnerstvu s AK galerijom i prostornu instalaciju nastalu za ovu koprivničku izložbu.

– Riječ je o radu u nastajanju koji nastavlja autorovo preispitivanje jezika kao alata koji je nemoćan da objasni i interpretira svijet oko nas, ali i kanonskih knjiga iz povijesti filozofije koje autor iščitava godinama i kojima punktira zabludu o apsolutnim vrijednostima u kulturi. Titivillus je naziv za srednjovjekovnog demona/prepisivača koji unosi nemir i pogrešku u tekstove, a time autor progovara o nemogućnosti jezika i teksta da obuhvati istinu i prenese autentičnost iskustva. Umwelt, najjednostavnije prevedeno znači okoliš, okruženje, ljudska i životinjska uronjenost i veza sa svijetom oko sebe – objašnjavaju u AK galeriji i dodaju kako je ova izložba ujedno i posljednja za ovu godinu.

O izložbi je nekoliko riječi kazala i kustosica Tanja Špoljar.

– Umjetničke strategije Vlatka Vinceka radikalno su konceptualne i filozofske, neovisno o tome koje medije koristi za artikulaciju svojih ideja ili koje su to sadržajne i narativne linije kojima se kreće. Metode ponavljanja, umatanja, arhiviranja, imenovanja, sakupljanja, umnažanja, uništavanja, a sve kroz elementarne, sirove, nerijetko prirodne materijale, govore o umjetnikovoj intenciji da iskaže ono što je jezikom neiskazivo, prisutno iz razdoblja prije jezika samog: podsvjesno, potisnuto, unutarnje, nakupljeni balast kojeg treba izbaciti, dekonstruirati, redefinirati. Ne zanima ga uporabna vrijednost predmeta, nego ona energijska. Pritom uzima jezik kao (ne)moćan alat kojim se kanalizira i interpretira sve oko nas, što ga svaki puta dovodi do granice preko koje ne može i zaključka da istinskog shvaćanja na razini jezika ne može biti, dok je upravo to razina na kojoj kao društvo dogovorno funkcioniramo – istaknula je Špoljar.

Podsjetimo, Vlatko Vincek rođen je 1959. godine u Koprivnici, a 1983. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1983. do 1984. godine bio je suradnik Majstorske radionice Reiser – Ivančić. U izdanju Pastorale o njegovom radu 2007. godine objavljena je monografija pod nazivom “Vlatko Vincek – Radovi”. Član je i suosnivač umjetničke organizacije Moja zemlja i Pleh te udruge Atelieri Koprivnica. Član je HDLU-a Zagreb. Do sada je imao 50-ak samostalnih izložbi i nastupa.

zatvori