Utorak, 7. svibnja 2024.

Ugostitelji od iduće godine opet plaćaju porez na potrošnju; Rus: Nismo presretni, ali što je, tu je

Planiran iznos prihoda po toj osnovici je milijun kuna - rekao je šef gradskih financija Zdravko Punčikar.

S prvim danom iduće godine koprivnički ugostitelji dužni su ponovo plaćati porez na potrošnju.

Kako nam je objasnio pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar porez na potrošnju kao i porez na korištenje javnih površina se nije naplaćivao tijekom 2021. godine.

– Bila je to odluka Gradskog vijeća koja je donesena na gradonačelnikov prijedlog radi ublažavanja negativnih posljedica krize uslijed epidemije koronavirusa – istaknuo je Punčikar.

Dodao je da je proračunom za 2022. godinu predviđena redovna naplata poreza na potrošnju.

– Planiran iznos prihoda po toj osnovici je milijun kuna. Redovnim “poreznim reformama” uvedenim od strane Vlade, dakle prošlih četiri, pet godina pri čemu je zadnja 2021. godina, trošak poreznog rasterećenja građana umanjuje prihode jedinica lokalne samouprave te naročito pogađa one koje ne primaju pomoć iz takozvanog Fonda izravnanja. Jedan od tih neprivilegiranih gradova je i Koprivnica s kumulativnim troškom, odnosno učešćem u reformama Vlade od oko 15 milijuna kuna godišnje. Svako daljnje smanjenje prihoda Grada Koprivnice dodatno opterećuje napore da se ostvari proračunska ravnoteža s jedne strane i ispune očekivanja građana s druge – objasnio je pročelnik.

Napomenuo je da se porez na potrošnju plaća po stopi od tri posto, a osnovica je prodajna cijena pića koje se proda u ugostiteljskom objektu, a u koju nije uključen PDV.

Predsjednik koprivničkog Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Vladimir Rus rekao nam je da su se ugostitelji potajno nadali da bi se mjera koja ih je oslobađala plaćanja poreza na potrošnju ipak mogla produljiti.

– Grad je donio takvu odluku kojom se taj porez na potrošnju vraća i mi to moramo prihvatiti. Nismo baš presretni, ali što je, tu je, morat ćemo se s time nositi kako smo se nosili i prijašnjih godina. Mjera koja je na snazi do kraja ove godine zapravo je došla uslijed epidemije koronavirusa u onom razdoblju kad nam je bio uskraćen rad, odnosno kad smo bili primorani zaključati vrata svojih lokala. Grad je donio odluku da se vraća taj porez na potrošnju, s time da su spomenuli ako će doći do nekakvih pooštravanja mjera ili sličnoga da će reagirati – istaknuo je Rus.

Na izmaku ove druge po redu pandemijske godine, Rus napominje da kad se podvuče crta, on je kao ugostitelj zadovoljan.

– Međutim, mnogo naših prijatelja ugostitelja to ne može reći. Nadam se da će iduće godine biti puno bolje, naravno svi bismo htjeli da ta pandemija završi i da možemo normalno raditi, bez ikakvih mjera, restrikcija i ograničenja i tada nam ne bi bile potrebne nikakve mjere niti Grada niti bilo koga drugoga – kazao je.

Na pitanje kako je pandemija utjecala na rad ugostitelja i što se možda moglo drugačije napraviti, Rus odgovara da su se mjere donosile ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– Mi kao dnevni kafići imali smo još koliko-toliko dobru situaciju, radili smo, no noćni kafići i klubovi uopće nisu radili, s obzirom na to da se smjelo raditi samo do ponoći. Možda se mogao taj vremenski period noćnog života produljiti. S druge strane, usudio bih se reći da smo možda čak, što se tiče Europske unije, dobro i prošli. Bez daljnjega mogu spomenuti da je naša lokalna samouprava, ali i ona na državnoj razini radila sve da nam pomognu. Koliko su kome pomogli stvar je pojedinačnih odnosa, meni osobno su mjere dosta pomogle, ali uvijek može bolje, svi bismo htjeli raditi punim kapacitetom – zaključio je Rus.

zatvori