Nedjelja, 5. svibnja 2024.

U ponedjeljak počinju prosinačke akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak, poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Akcije će se u ponedjeljak, utorak i srijedu održati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa i to u ponedjeljak od devet do 12 i od 12:30 do 16 sati, u utorak od 10 do 13:30 i od 14 do 17 sati i u srijedu od 10:30 do 14 sati i od 14:30 do 17:30.

U četvrtak od devet do 11:30 akcija će se održati u Koprivničkom Ivancu u društvenom domu, a poslijepodne od 13 do 15:30 u Novigradu Podravskom u vatrogasnom domu.

U petak je akcija na rasporedu od devet do 12 sati i to u Goli u prostorijama društvenog doma.

Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 14 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma.

Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako je riječ o cjepivima Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson i Sputnik V odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva kao što su bol, crvenilo, svrbež, otok te odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina.
  • Ako se osoba cijepila kineskim cjepivima Sinopharm i Sinovac odgoda darivanja je 14 dana nakon cijepljenja.
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje, odgoda darivanja je 14 dana nakon cijepljenja te za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo.

Osobe koje su bile u samoizolaciji, odnosno kontakti s osobama zaraženim koronavirusom mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv.

zatvori