Utorak, 21. svibnja 2024.

Ravnateljica Koluder-Vlahinja: Stanje u Domu za starije je zadovoljavajuće, pozitivne su samo četiri osobe

Procijepljenost korisnika je na 97, a djelatnika na 75 posto. Redovito se testiraju svi korisnici i oni zaposlenici koji su odbili cijepljenje.

Epidemiološka situacija u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica je zadovoljavajuća. Velika većina korisnika je cijepljena, a na koronavirus su trenutno pozitivne četiri osobe.

Rekla nam je to ravnateljica Željka Koluder-Vlahinja i dodala da u domu vlada blagdanska atmosfera, no pod strogim nadzorom.

– U tjednu prije Božića imali smo povećan broj posjeta korisnicima od strane članova njihovih obitelji. Naravno, sve osobe koje dolaze obavezne su predočiti COVID potvrdu, neki drugi dokument o cijepljenju odnosno preboljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata odnosno brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. To su uvjeti koje moraju ispuniti svi koji žele ući u dom – objasnila je.

Mjera se osim posjetitelja moraju pridržavati i štićenici.

– Ovo je blagdansko vrijeme posebno važno kako našim korisnicima, tako i njihovim obiteljima. Uistinu im izlazimo ususret koliko je to moguće. Naravno, moraju se pridržavati osnovnih epidemioloških mjera poput nošenja maski, dezinficiranja ruku i držanja distance – dodala je Koluder-Vlahinja.

Osim što korisnike mogu posjećivati članovi obitelji, dozvoljen im je i izlazak iz ustanove.

– Naši korisnici mogu izlaziti van, odlaziti u obitelji na jedan ili više dana, to prioritetno ovisi o epidemiološkoj situaciji u svakoj pojedinoj obitelji. Dakle, u tom dijelu nema posebnih ograničenja. Također, mogu odlaziti u dućan, ljekarnu, banku, poštu ili slično. Jasno, po dolasku ih testiramo na koronavirus s obzirom na to da postoji rizik da dođu u kontakt s virusom – naglasila je.

Općenito, Koluder-Vlahinja je zadovoljna epidemiološkom situacijom u domu.

– Stanje u domu je zadovoljavajuće. To je prije svega zato što je 97 posto naših korisnika procijepljeno s dvije doze cjepiva, a njih 90 posto primilo je i booster dozu. Zadovoljni smo slikom procijepljenosti u domu, međutim iako je tome tako, sama činjenica da je netko cijepljen ne znači da ne može dobiti koronavirus. U ovom trenutku tako imamo četiri korisnika pozitivna na koronavirus. Oni se nalaze u izolaciji i nemaju težih simptoma. Uglavnom se radi o jednodnevnoj povišenoj temperaturi, o laganoj promuklosti ili grlobolji. Njihovo opće stanje je zadovoljavajuće i nadamo se da neće imati veće poteškoće – rekla je Koluder-Vlahinja i dodala da od četvero zaraženih jedna korisnica nije cijepljena, druga je cijepljena dva put, dok su dva korisnika primila i booster dozu.

Zaraženi pacijenti dolaze s istog odjela zdravstvene njege te su s ciljem sprečavanja daljnjeg širenja zaraze njima privremeno ograničeni posjeti.

– Redovno testiramo korisnike na koronavirus pa ćemo tako i sada kroz nekoliko dana napraviti testove da vidimo je li još netko pozitivan – istaknula je Koluder-Vlahinja.

Što se pak tiče zaposlenika, njihova je procijepljenost na otprilike 75 posto. Mali dio primio je i booster dozu.

– Imamo jedan broj djelatnika koji je odbio cijepljenje kao mogućnost, oni su sukladno mjerama podvrgnuti testiranju dva puta tjedno – ponedjeljkom i četvrtkom. I tu se povremeno dogodi da je netko pozitivan. Kad je netko primjerice odsutan pet ili više dana, po povratku mora pristupiti testiranju kako bi bili sigurni da nije razvio bolest – zaključila je Koluder-Vlahinja.

zatvori