Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Radići nagrađeni za promicanje dječjih prava, Una Bebek: Želimo poručiti da ne okrećete leđa nasilju

Učenici 6. b razreda Osnovne škole Braća Radić dobitnici su prve nagrade Emil Paravina za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima.

Riječ je o nagradi koju je ove godine osnovao i prvi puta dodijelio Savez društava “Naša djeca” Hrvatske. Nagrada je dodijeljena u kategoriji pojedinca, koju je osvojila Matea Juričić iz Svete Nedjelje, i u kategoriji skupine djece, koju su dobili učenici 6. b razreda OŠ Braća Radić: Marko Periša, Matej Markovinović, Patrik Habek, Dora Pakasin, Zara Rupčić, Una Bebek, Mia Gregurina, Lea Vugrin i Sara Mikulić.

Posebnost Nagrade „Emil Paravina“ je što je to godišnja nagrada djeci na koju ih mogu kandidirati njihovi vršnjaci, nastavnici, roditelji, udruge u kojima su djeca aktivna – rekao je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva, dječji vijećnik iz Velike Gorice Antonio Šipušić.

Una Bebek je u ime svojih vršnjaka iz razreda objasnila što njima znači nagrada.

Ova nagrada nam jako puno znači jer dokazuje da smo uspjeli postići naš cilj, govoriti o važnoj temi nasilja nad djecom, bilo među vršnjacima, bilo u obitelji, te doprijeti do što više djece i odraslih i poručiti im da ne okreću leđa ako primijete da netko trpi nasilje – istaknula je Una.

Nagradu, koja se sastoji od statue i priznanja, dobitnicima je uručila predsjednica saveza Aida Salihagić Kadić. Spomenimo da je nagrada dobila ime po Emilu Paravini, dugogodišnjem tajniku saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

Ustupila Jadranka Lakuš.
zatvori