Petak, 3. svibnja 2024.

Počeo blagoslov kuća i obitelji, donosimo detaljan raspored

Na području koprivničkog dekanata počeo je blagoslov kuća i obitelji.

Nakon što je prošle godine tradicionalni blagoslov bio odgođen zbog pandemije koronavirusa te se održao u veljači, ove će se godine održati po ustaljenom rasporedu, ali uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

U Župi sv. Nikole biskupa blagoslov kuća tako vode đakon Miljenko Flajs i župnik Tomislav Petrić, a trajat će do 6. siječnja.

Iz župe su poručili da ako je neka obitelj spriječena, neka se prijavi u župni ured kako bi se blagoslov obitelji i doma mogao obaviti naknadno.

– S obzirom na situaciju s koronavirusom, molimo vas, dragi vjernici, da nas prilikom dolaska u vaš dom ne nudite hranom i pićem. Prilikom blagoslova nećemo ulaziti u vaš stambeni prostor, već ćemo blagoslov zazvati u hodniku stana ili kuće – naglasili su.

Raspored blagoslova u Župi sv. Nikole biskupa:

  • 29. prosinca od 8:30 župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs – Ulica Frana Galovića, Pavlovićeva ulica, Viriusova, Pavelinska, Gažijeva i Severovec
  • 30. prosinca od 8:30 đakon Miljenko Flajs – Trg Mladosti, Nemčićeva ulica, Florijanski trg, Starčevićeva ulica (bez zgrada), Gažijeva ulica (uz Starčevićevu), župnik Tomislav Petrić – Basaričekova, Hrvatske Državnosti (obiteljske kuće oko Elektre), Ulica Braće Radić
  • 31. prosinca od 8:30 župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs – Marofska ulica, Donji i Gornji Banovec, Ivanjska, Duga ulica i Ulica Pravednika medu narodima
  • 2. siječnja od 13 sati župnik Tomislav Petrić – Frankopanska, Sokolska, Oružanska, Viječnićka ulica đakon Miljenko Flajs – Đ. Estera, Zrinski trg, Bardekov trg, Trg bana Josipa Jelačića i Svilarska ulica
  • 3. siječnja od 8:30 župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs – Ulica Pavleka Miškine, Čarda, Đelekovečka ulica
  • 4. siječnja od 8:30 župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs – Peteranska cesta
  • 5. siječnja župnik Tomislav Petrić – Ledinska, Gibanična ulica đakon Miljenko Flajs – Križevačka ulica, Vinička, Kolodvorska
  • 6. siječnja od 13 sati župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs – Križevačka ulica (zgrade 31A i 31B), Hrvatske Državnosti (zgrade)

U Župi sv. Antuna Padovanskog blagoslov će završiti 5. siječnja.

– Prilikom tog pohoda očekujemo da nas dočekate noseći maske, bez rukovanja i uz distancu. Dakako, i mi ćemo se držati svih epidemioloških mjera. U samom blagoslovu zadržavat ćemo se najkraće što možemo da bismo i na taj način smanjili mogućnost širenja zaraze. Ukoliko netko želi, obitelj možemo blagosloviti i s vrata stana ili kuće, bez ulaska. Jednako tako, ako netko misli da svojim dolaskom ugrožavamo zdravstvenu sigurnost obitelji, ne mora nas primiti. Razumijemo strah pojedinaca i obitelji zbog mogućnosti zaraze te smo svjesni da nas zbog toga pojedini nećete primiti u svoj dom. To je u redu i ne treba vam biti neugodno niti ćemo se zbog toga ljutiti, ali bi vas zamolili da nas o tome unaprijed obavijestite – kazali su u ovoj župi i dodali kako će ove godine kuće i stanove pohoditi fra Franjo Jesenović, kapelan, fra Goran Malenica iz Varaždina i fra Antonio Tkalec iz Zagreba.

Raspored blagoslova u Župi sv. Antuna Padovanskog:

  • 29. prosinca od 8:30 Kraljice Jelene – Magdalenska – Beč
  • 29. prosinca od 14:30 Trg kralja Zvonimira od 1 – 10
  • 30. prosinca od 8:30 Trg kralja Zvonimira od 11-27 – Ljudevita Posavskog – Stjepana Miklaužića
  • 30. prosinca od 14:30 Josipa Jurja Strossmayera – A. G. Matoša – Ivana Gundulića
  • 31. prosinca od 8:30 Starogradska od br. 3; Starogradska od br. 6; Ciglana – Stanka Sulimanovića – Ivice Hiršla – Cinderišće – Mariškina
  • 3. siječnja od 8:30 Špoljarska – Cvjetna – Dubovec – Ruđera Boškovića
  • 3. siječnja od 14:30 Rudolfa Horvata – Braće Malančec – Bilogorska
  • 4. siječnja 2022. od 8:30 Antuna Mihanovića od br. 1 – G. Kovačića; Antuna Mihanovića od br. 2 – Milana Krmpotića; Grgura Karlovčana
  • 4. siječnja 2022. od 14:30 Petra Svačića – Katarine Zrinske – Proljetna
  • 5. siječnja 2022. od 14:30 Pejačević – Česijeva – dr. A. Heinricha

Kada je riječ o Župi bl. Alojzija Stepinca, blagoslov završava 8. siječnja.

– U dolasku u vaš dom nosit ćemo propisanu masku, držati distancu te se kod pozdrava nećemo rukovati. Ukoliko je moguće, i vi se toga pridržavajte! Domaćin kuće neka nas dočeka na ulazu u dvorište i uvede u prostoriju gdje čekaju okupljeni ukućani. Ukoliko nitko ne čeka pred ulazom, nećemo ulaziti u vaš dom. Ukoliko je netko od ukućana bolestan, u samoizolaciji ili se bojite jer ste rizična skupina, nemojte nas čekati. Nemojmo se nepotrebno izlagati. Za blagoslov u vašem domu u prikladnijem terminu možete nas kontaktirati u župnom uredu – objasnili su u župi i napomenuli kako će im u određenim danima pomagati svećenici Ozren Bizek i Dario Levanić.

Raspored blagoslova u Župi bl. Alojzija Stepinca:

Izvor: Župa bl. Alojzija Stepinca

Po pitanju Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Močilama, blagoslov će trajati do 6. siječnja. Radnim danom počinje u 8:30, a nedjeljom u 13 sati.

– Prilikom blagoslova obitelji potrebno je staviti križ na stol, zapaliti svijeću ako je pri ruci, ugasiti TV i radio, i ako je moguće da su svi članovi obitelji kod kuće. Zbog trenutne situacije nema rukovanja. Ostavite otvorenu vanjsku ogradu ili čekajte vani. Ako ste u izolaciji recite susjedima da znamo zaobići, pa se naknadno dogovorimo. Nećemo se zadržavati – naglasili su u župi.

Raspored blagoslova u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića:

  • 29.12. Vinodolska, od obitelji Trstenjak prema Črnoj stazi i natrag uključujući I i II Vinodolski odvojak
  • 30.12. Čakovečka, J. Bedenika i B. Bušića
  • 31.12. Varaždinska cesta, od podvožnjaka od strane groblja prema benzinskoj, i natrag od početka Ulice A. Hebranga do podvožnjaka i zatim Zagrebačka ulica, Čomborov put i Dubovečki breg
  • 2.1. Trakošćanska i Domžalska
  • 3.1. Crnogorska, Ulica Hrastova, Vrbica, Vinogradska od 105-116
  • 4.1. Rečko Polje, Rudešinkin breg, Zagorska ulica
  • 5.1. Vinogradska ulica od konobe Sidro do Obitelji Batljan te I, II Vinogradski odvojak
  • 6.1. Vinogradska od Ob. Jagarinec do kraja, uključujući III, IV, i V Vinogradski odvojak

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama blagoslov će se održavati do 6. siječnja. Kao i u ostalima, i u ovoj će se župi blagoslov vršiti uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Raspored blagoslova u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije:

  • 29.12. Ludbreška i Ludbreški odvojak. Potom Andrije Hebranga prema Varaždinskoj cesti desnom stranom i drugom natrag. Početak u devet sati.
  • 30.12. – Tina Ujevića, od Varaždinske ceste do Kozarnjaka. Potom Dubovečki breg od obitelji Sović do škole. Početak u devet sati. Zatim slijedi Voćarski put. Početak u 14 sati.
  • 31. 12. – Varaždinska cesta od obitelji Nedjeljka Potroško do groblja i drugom stranom natrag do ulice Nikole Sertića. Početak u devet sati.
  • 1.1. – Varaždinska cesta od obitelji Perlog do Nikole Sertića i drugom stranom natrag te Marijanska ulica. Početak u 12:30 sati.
  • 2.1. – Močile, oko crkve prema obitelji Cifrek i Zvirišče do obitelji Hegedušić. Početak u 12:30.
  • 3.1. – Kneza Branimira i Kozarnjak. Potom Vinica, obje strane od Kneza Branimira do škole i I. Vinički odvojak. Početak devet sati.
  • 4.1. – Vinički dol, Tina Ujevića i dio Vinice do spoja s Kneza Branimira te Čomborov put i Vinički put. Početak u devet sati.
  • 5.1. – Vinica od obitelji Golubić, Josipa Sirutke do šume i netrag prema Ivana Trubelje i II. Vinički odvojak te Vinica oko Škole. Početak u devet sati.
  • 6.1. – Nikole Sertića, od Zvirišča prema Varaždinskoj cesti. Početak u 12:30.

Što se tiče Župe blažene Majke Terezije u Starigradu, blagoslov će trajati do 8. siječnja.

Župnik Ivica Puškadija poručio je kako se čin blagoslova kuće ne mora nužno obaviti u prostorijama u kojima ukućani borave, već se on može, ako to njihovim župljanima više odgovara, održati i ispred ulaza u njihov dom.

– Prilikom blagoslova potrebno je pridržavati se epidemioloških preporuka. To znači da će susret biti bez rukovanja, svećenik i pratnja nosit će zaštitne maske, a raspelo koje nosi ne ljubi se. Za taj čin imate vlastito raspelo. Svima koji imaju simptome bolesti, bolesni su ili u samoizolaciji, a žele primiti blagoslov, mogu me pozvati naknadno, kada ozdrave. Molim vas također da me netko od ukućana pričeka vani, kaže susjedima ili ostavi neki znak ako želite da vas pohodim u vašem domu. Nadam se da će ti naši susreti biti radosni i da ćemo svi biti zdravi. U rasporedu piše od koliko sati kojega dana krećem u blagoslov. Završavam najkasnije do 21 sat, a nadam se i puno ranije. Vrijeme čekanja može produžiti eventualni sprovod i/ili bolest – zaključio je župnik.

Raspored blagoslova u Župi blažene Majke Terezije:

Izvor: Župa blažene Majke Terezije

Tekst pripremili Valentino Štefanek i Tomislav Matijašić.

zatvori