Utorak, 21. svibnja 2024.

NOVOGODIŠNJA AKCIJA Policija će tijekom narednih dana pojačano nadzirati promet

Policijska uprava koprivničko-križevačka najavila je još jedan pojačani nadzor prometa.

Kako poručuju, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti i sprječavanja događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba, policijski službenici će na području uprave vršiti pojačani nadzor od 31. prosinca do 3. siječnja.

Tijekom ove akcije posebnu će pozornost posvetiti nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru vozača bicikala, nadzoru recidivista i mladih vozača.

– Budući da se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, podsjećamo sve sudionike u prometu da najviša dopuštena količina alkohola kod vozača iznosi 0,50 g/kg, osim kod mladih vozača kod kojih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja nakon konzumacije alkoholnih pića – istaknuli su u policiji i dodali kako u cilju izbjegavanja stradavanja osoba svim vozačima savjetuju da nakon konzumacije alkoholnih pića ne voze, već da koriste javni prijevoz ili taxi-službe. Dobra alternativa je i primjena “dogovornog vozača”, odnosno da se prije dolaska na doček Nove godine odredi osoba koja će biti vozač i koja neće piti.

U policiji apeliraju na sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika. Apeliraju i na pješake da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste.

– Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje biciklističkih staza/traka te na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću – zaključili su i podsjetili kako korištenje reflektirajuće odjeće vrijedi i za pješake.

zatvori