Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

Muškarac putem interneta kupio brodicu, preveslan je

Dva slučaja internetske prijevare zabilježila je Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Kako poručuju, početkom prosinca ove godine oštećeni 53-godišnjak je putem internetskog
oglasnika pronašao i dogovorio kupnju brodice te nepoznatoj osobi u inozemstvu uplatio više desetaka tisuća kuna.

– Brodica mu nije isporučena niti mu je vraćen novac – objašnjavaju u policiji.

Slična sudbina zadesila je i 58-godišnjaka koji je unazad više dana putem internetskog oglasnika pronašao i dogovorio kupnju utovarivača te nepoznatoj osobi u inozemstvu također uplatio više desetaka tisuća kuna. No, naknadno je saznao da tvrtka ne postoji.

– Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 – ističu u policiji.

Naglašavaju i kako je prilikom kupnje putem interneta uvijek potrebno provjeriti web stranicu, nikad ne koristiti veze dobivene elektronskom poštom ili putem društvenih mreža.

– Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta – nastavljaju.

Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije, zaključuju u policiji.

zatvori