Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Mladi koprivnički i mađarski pjevači pokazali svoj talent na natjecanju ‘Prvi glas’

Natjecanje u pjevanju “Prvi glas (First voice)” održano je u utorak u koprivničkom Domu mladih.

Zbog pandemije koronavirusa, natjecanje je organizirano na specifičan način. Natjecatelji iz Koprivnice sudjelovali su uživo, dok su sudionici iz mađarskog Hévíza sudjelovali putem video prijenosa.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž poželjela je na početku svim sudionicima puno sreće i uspjeha, a prisutnima se prigodno obratio putem Zoom platforme i zamjenik gradonačelnika Grada Hévíza, József Kepli.

Samom natjecanju prethodile su pripreme od mjesec dana, a svaki partner organizirao je u svom gradu vježbe pjevanja za sudionike natjecanja uz vodstvo profesionalnog pjevača. Hrvatske sudionike natjecanja pripremala je profesorica Darija Kivač, a mađarske sudionike učiteljice Balázs Árpádné i Holczerné Szabó Ágnes.

Tijekom priprema za natjecanje hrvatski i mađarski sudionici imali su zadatak putem glazbe upoznati čari i raznolikost hrvatskog i mađarskog jezika. Tako su hrvatski sudionici dobili zadatak naučiti mađarsku pjesmu “Tavaszi szél vizet áraszt”, a mađarski sudionici pjesmu “Čula jesam”

– Angažirana sam kao voditelj pjevanja za hrvatsku stranu i radila sam s osam učenika iz Koprivnice. Uvježbavali smo pjesme s kojima su se predstavili na natjecanju, a uvježbavali smo i tradicijsku mađarsku pjesmu. S voditeljem smo preko video poziva imali konferencije na kojima smo prolazili tu pjesmu, njen dijalekt, izričaj i koji nam je pomogao da je dobro izvedemo – objasnila je Kivač.

Dodala je i da je cilj projekta spajanje glazbom, međusobno učenje i suradnja o tradiciji.

Svaki sudionik otpjevao je pred stručnim žirijem jednu pjesmu, prvenstveno na engleskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku. Stručni žiri činili su predsjednica žirija Martina Đurđević, Gordana Evačić, Mihael Bogčev i Eric Vidović.

Natjecanje su upotpunili i učenici Osnovne škole Braća Radić koji su uz pomoć učiteljice Vesne Mlinarić pripremili pjesmu “Bratec Martin” na hrvatskom i romskom jeziku. Umjetnička škola Fortunat Pintarić obogatila je program klavirskim izvedbama učenice Lucije Turk.

Glavna nagrada, statua violinskog ključa koju je dizajnirao i izradio umjetnik Dragutin Ciglar Lao, pripala je Nikoletti Endrődi koja se predstavila s pjesmom “Anyone” Demi Lovato. I ostali sudionici prigodno su nagrađeni.

Spomenimo da je natjecanje održano u sklopu projekta SHARE MUSIC, koji se provodi u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

zatvori