Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Studenti deficitarnih zanimanja dobili stipendije, Jakšić: Želio bih da se vratite u Koprivnicu i razvijate naš grad

Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić danas su uručili ugovore o stipendijama studentima deficitarnih zanimanja.

U akademskoj godini 2021./2022. stipendirat će se 146 novih studenata, od čega njih 11 studira za deficitarna zanimanja. Gradonačelnik Jakšić istaknuo je da unatoč svemu, stipendiranje nikada nije bilo upitno.

– Drago mi je da se nastavlja tradicija na koju smo jako ponosni, a to je da u Koprivnici svi redovni studenti ostvaruju pravo na stipendije. Vjerujem da vam one nešto znače u vašem studentskom životu. Iako već godinu i pol živimo u vrijeme korone i što se i u studiranju mnogo toga mijenjalo, drago mi je što u Gradu Koprivnici nikada nije došlo u pitanje hoćemo li isplaćivati stipendije. Želim vam da ustrajete na svom studentskom putu, završite fakultet, ostvarite sve što ste zamislili i da nam se vratite u Koprivnicu i razvijate naš grad – poželio je Jakšić.

Pohvalio je i situaciju na Sveučilištu Sjever, koje je peto po broju studenata u Hrvatskoj

– Ono je na dobrom putu, što vidimo i po interesu za centar u Koprivnici, njegov razvoj, broj studenata i politiku stipendija koju imamo. Prije pet godina neki su mi se i smijali kada sam rekao da očekujem da Sveučilište Sjever kroz 10, 20 ili 30 godina bude za grad ono što je prije 60 godina bila Vegeta, a sada se to pokazuje kao dobra misao – smatra Jakšić.

Podsjetimo, Grad Koprivnica isplaćuje stipendije od 1994. godine, a u 2022. godini u proračunu Grada Koprivnice planirana su sredstva od 3 milijuna kuna za isplate studentskih stipendija.

Studentska stipendija iznosi 550 kuna za studiranje u tuzemstvu te 1.100 kuna za studiranje u inozemstvu, a od 2019. godine Grad Koprivnica osigurava i uvećane stipendije za redovite studente koji studiraju za deficitarna zanimanja od 800 kuna mjesečno. Ukupno će se u akademskoj godini 2021./2022.  stipendirati 421 student s prebivalištem na području Koprivnice, od čega 146 novih studenata i 271 dosadašnji stipendist.

zatvori