Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Najbolji osnovnoškolci oduševljeni projektom za darovite, u Domu mladih upijali iskustva od zanimljivih predavača

U sklopu projekta “Knowledge Well” danas je u Domu mladih održana konferencija za izvrsne učenike koprivničkih osnovnih škola.

Podsjetimo, riječ je o projektu kojim su osnovne škole Braća Radić, Đuro Ester i Antun Nemčić Gostovinski postale centri izvrsnosti iz područja prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti.

Na konferenciji su učenici koji sudjeluju u projektu imali priliku slušati četiri zanimljiva predavača, Jana Kerekeša, Matiju Evačića, Marija Marčaca i Gorana Šafareka, i upijati znanje iz njihovih priča i životnih iskustava.

Jedan od govornika na današnjoj konferenciji bio je Matija Evačić, dječji kirurg u koprivničkoj bolnici, ali i glazbenik i budući pravnik. Kroz svoje iskustvo nastojao je učenicima približiti načine na koje mogu postići ono što žele u životu.

– Bitno je u životu imati cilj i proći kroz faze učenja, vježbe i biti uporan u onome što želimo – jedna je od poruka koje je namijenio učenicima.

Tesa Harambaša / Snimio Sanjin Bojić

Tesa Harambaša iz 7. razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski ima odlična iskustva iz dosadašnjih aktivnosti u kojima je sudjelovala.

– Dobila sam nova iskustva, nove ambicije, prijateljstva. Primjerice, na dodatnoj nastavi iz geografije učili smo nešto novo, ponavljali neke stvari, radili što nam je bilo zanimljivo. Nažalost, u Mađarskoj nisam bila, no čula sam da im je bilo savršeno – rekla je ona.

Klara Premec / Snimio Sanjin Bojić.

Projekt se sviđa i Klari Premec i 7. razreda Osnovne škole Braća Radić, koja je bila u grupi za biologiju.

– Bilo je jako lijepo, puno toga smo naučili. Bilo nam je jako zanimljivo gledati mikroskopom i raditi preparate. U Mađarskoj je bilo super, lijepo su nas primili. S njima smo komunicirali na hrvatskom, engleskom, imali smo i prevoditelja – opisala je Klara.

Marija Petrović / Snimio Sanjin Bojić.

U radionicama kemije sudjelovala je Marija Petrović iz Osnovne škole Đuro Ester, kojoj je projekt također bio lijepo iskustvo.

– Radili smo različita istraživanja i pokuse te donosili zaključke. Pomoć nam je bio jako dobar nastavnik i različiti kemijski alati kojima smo se služili. Naučila sam brojna nova znanja – rekla je Marija.

Spomenimo da je nositelj projekta “Knowledge Well” Grad Koprivnica, dok su partneri Grad Heviz i Osnovna škola Mihály Sztárai iz Pečuha. Ukupna vrijednost mu je 1,78 milijuna kuna, od čega Gradu Koprivnici pripada 715.000 kuna.

– Sudjelovalo je 54 učenika iz tri osnovne škole, uz mentore i stručne suradnike, njih 12. Napravili smo odmak u radu s darovitim učenicima, formirali smo centre izvrsnosti u svakoj školi, i takvi učenici su tema koju treba razvijati u Koprivnici. Kupljeno je mnogo opreme za svako područje, učitelji su dobili dobre edukacije i razvija se i motivacija kod samih učenika – rekao je voditelj projekta Bojan Solomun.

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je važnost ovakvih projekata za pripremu učenika za sve što ih kasnije čeka.

– Bez znanja nema ni napretka, a naš je cilj da Koprivnica stalno ide naprijed. Dojmovi svih u programima i poticanje takvog vida izvrsnosti nešto je što se pokazalo kao jako dobra stvar – zaključio je Jakšić.

zatvori