Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Izložba odjevnih i ukrasnih predmeta koje su izradile polaznice Osnovnog tečaja krojenja i šivanja

Izložba radova polaznica Osnovnog tečaja krojenja i šivanja otvorena je jučer u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici.

Tom prilikom izloženi su odjevni i ukrasni predmeti koje su izradile polaznice Osnovnog tečaja krojenja i šivanja koji je trajao 50 sati. Tečaj je završilo pet polaznica koje su se tijekom tečaja pokazale kao iznimno marljive, kreativne i produktivne.

Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, istaknula je kako je ovo već sedma grupa koja je završila ovakav tečaj.

– Radi se o tečaju koji nije verificiran. Iz grupe u grupu pokazuje se sve veća zainteresiranost polaznika, a njihova kreativnost, marljivost i produktivnost zaista su odlične. Tečaj je dosad, uključujući i ovu grupu, završilo 53 polaznika. Veličina grupa se razlikuje od grupe do grupe. Počinje više osoba i tijekom tečaja često netko odustane zbog razno raznih razloga. Tako je bilo i sad. Posljednji tečaj upisalo je šest osoba, a završilo je njih pet. Kod nas je bilo i verificiranih tečajeva krojenja i šivanja, no zadnjih nekoliko godina pokazao se puno veći interes za neverificirane koji se ne upisuju u radnu knjižicu već je želja polaznika da nauče radi svoje osobne zadovoljštine – objasnila je Holek.

Napomenula je da je ova grupa s radom počela 30. rujna.

– Nastava se odvijala ovisno o tome kako su se dogovorili polaznici i dugogodišnja voditeljica radionica Vlasta Puklavec. Polaznici su itekako zadovoljni voditeljicom, a kada imamo dobra iskustva s predavačima, ne mijenjamo ih. Intenzitet tečajeva ovisi o o samim polaznicima. Prvi tečaj završio je u srpnju kada smo i započeli s ovom, nadam se, tradicionalnom izložbom. Planiramo nastaviti s ovakvim izložbama djela koja su polaznici napravili tako da svi vide što su naučili prilikom tečaja – kazala je Holek te dodala kako je cijena programa 1.700 kuna.

Jedna od polaznica tečaja bila je Antonija Patrčević Lončarić iz Koprivnice, majka troje djece, koja je istaknula kako ju je na tečaj nagovorila vjenčana kuma Marina Gašparić koja je također bila polaznica.

– Jedne ljetne večeri dogovorile smo se kako bi bilo odlično pohađati ovakav jedan tečaj. San mi je prije početka tečaja bio sašiti traper torbicu. Prvi dan nam je voditeljica Vlasta kazala da na mašinama koje imamo to neće biti moguće. Kako je vrijeme odmicalo, tako smo naučili puno više od izrade jedne torbice. Osobno sam napravila čak i jednu košulju u vrlo kratkom vremenu. Tečaj je odličan i preporučila bih ga svakome. Ako netko želi vrijeme potrošiti za sebe, za razonodu, ovaj tečaj je savršen – naglasila je.

Dodala je kako prije ovog tečaja nikada nije šivala na mašini.

– Šivala sam ručno za djecu za maškare. Isto tako, nikad nisam šivala po raznim krojevima, što sam tu naučila. Šivanje je odlično za opuštanje, uvijek se nađe nešto novo na internetu i to me uvijek privuče. Od šoseva na preklop preko torbica pa sve do nekih jednostavnih stvari, a ovaj tečaj definitivno pokriva sva te područja i daje znanje koje je potrebno da se sve to izradi – zaključila je.

zatvori