Srijeda, 9. listopada 2024.

FOTO Fuchs u Koprivnici: Zadovoljan sam razvojem školstva na ovom području

Kao što smo danas već pisali, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, u radnom je posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.

Sa suradnicima i koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom tako je već obišao radove na Centru kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, odnosno dogradnji Obrtničke škole Koprivnica.

>> FOTO: RADNI POSJET Ministar Fuchs sa županom Korenom i suradnicima obišao radove na dogradnji Obrtničke škole Koprivnica

Nakon obilaska radova u Županijskoj upravi uslijedio je radni sastanak, a kako je to rekao Koren, cilj sastanka, ali i cjelokupnog posjeta, bio je upoznati ministra i suradnike s funkcioniranjem obrazovnog sustava na prostoru Koprivničko-križevačke županije te sa svim projektima.

– Investicije ukupne vrijednosti od oko 150 milijuna kuna dokaz su opredjeljenja, usmjerenja i brige. Na sastanku sam naglasio da i dalje imamo strast, bez obzira na projekte koji su iza nas. Želimo držati ritam, on je jedina garancija razvoja društva, županije i države – kazao je Koren i dodao kako je osim srednjoškolskog obrazovanja, jedna od tema sastanka bila i predškolski odgoj, kao i jednosmjenska nastava.

Na novinarsko pitanje o konkretnim planovima Centra kompetentnosti, Koren je poručio kako je u pripremi novi investicijski ciklus.

– Pripremamo još jedan sličan ciklus s pripremom projektne dokumentacije za sedam projekata – Osnovnu školu u Ivancu s dvoranom, dvoranu u Hlebinama, dogradnju srednjoškolskih kapaciteta gimnazija u Đurđevcu i Križevcima, tu je i škola u Ferdinandovcu. Projekti se pripremaju kroz program “Uz Poru po potporu” – otkrio je Koren.

Ministar Fuchs pak je naglasio kako je održan sastanak bio konstruktivan i dobar, a Županiji je uputio i čestitke na svemu što je napravila u smislu obrazovanja, predškolstva i školstva.

– Čitav niz projekata dobro se uklapa u ono što mi želimo postići na nivou Republike Hrvatske reformom obrazovanja koju počinjemo provoditi već s prvim objavama poziva – spomenuo je Fuchs.

Po pitanju jednosmjenske nastave, Fuchs je nastavio kako je ju je važno provoditi, odnosno fokusirati se na cjelodnevni oblik nastave. Djeca bi tako ostala u školi do 15 sati, a po potrebi i dulje. Što se pak tiče upisa osnovnoškolaca u srednje škole, Fuchs je spomenuo kako mlade usmjeravanju prema upisivanju gimnazijskih programa, s obzirom na to da je Hrvatska u tom segmentu puno lošija u odnosu na ostatak Europske unije.

– Sve što bude potrebno ćemo financirati, moguće je financirati sredstva od samog projektiranja. U osnovnim školama koje se grade na novo, prihvatljiva je i izgradnja sportskih dvorana, i tu ste jako dobri – preuzeli ste financiranje. Kasnije ćemo porazgovarati o detaljima participacije ministarstva u opremanju dvorana koje ste izgradili vlastitim naporima – poručio je Fuchs.

Na jednosmjensku nastavu osvrnuo se i državni tajnik Stipe Mamić naglasivši kako je temeljem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano 7,5 milijardi kuna koje je potrebno potrošiti do polovice 2026. godine, a budući da je potrebno još sredstava, ministarstvo je u procesu programiranja novog programskog razdoblja kojim su predviđena dodatna sredstva od 200 milijuna eura.

– Sve županije i gradovi će imati pravo aplicirati na te projekte kako bi se to sve skupa gradilo tijekom sljedećih nekoliko godina. Unutar ovog desetljeća, a možda i ranije, uspjet ćemo cijelu Hrvatsku pretvoriti u jednu smjenu – zaključio je.

Slušaj uživo
zatvori