Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: DONACIJA PODRAVKE Koprivnička bolnica bogatija za dva uređaja za liječenje visokim protokom kisika

Koprivnička Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek od danas je bogatija za dva nova uređaja za liječenje bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19 visokim protokom kisika.

Donacija je to prehrambene kompanije Podravka vrijedna 83.700 kuna, a svečanoj primopredaji danas su prisustvovali predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Uređaji s visokim protokom kisika koristit će se za liječenje pacijenata s upalama pluća koje ne zahtijevaju mehaničku ventilaciju, odnosno respirator, već im je dostatna terapija visokim protokom kisika putem nosne kanile.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je da unazad dvije godine otkako traje borba s pandemijom koronavirusa, ovo nije jedina Podravkina donacija.

– Unazad dvije godine intenzivno koristimo ovakve uređaje u zbrinjavanju pacijenata s upalama pluća vezanim uz bolest COVID-19. U cijeloj slici ove pandemije, tvrtka Podravka je koprivničkoj bolnici donirala više od 700.000 kuna vrijedne medicinske opreme. Podravka tako pokazuje iznimnu razinu osjetljivosti za problematiku zdravlja naših građana, prvenstveno naše županije i zaista to i konkretno pokazuje. Prošle godine Podravka je bolnici donirala već pet ovakvih uređaja – naglasio je dr. Devčić.

Snimio Valentino Štefanek.

U kontekstu trenutne epidemiološke situacije, ravnatelj Devčić istaknuo je da iako se može primijetiti da broj novozaraženih opada, broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje baš i ne.

– Na današnji dan u našoj bolnici su 72 COVID pozitivna pacijenta, od toga je 18 pacijenata na respiratoru s izgledom da će još dvoje danas tijekom dana zahtijevati mehaničku ventilaciju. Primjetan je vrlo spori pad broja novozaraženih koronavirusom, ali mi u bolničkom sustavu nažalost ne možemo reći da dolazi do smirivanja situacije jer još uvijek imamo 20-ak pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju. To je ono što tehnološki dosta opterećuje sustav pa ovakvi uređaji iznimno pomažu u procesu. Mi smo praktički od 16. ožujka prošle godine počeli pripremati sustav za ovo što imamo danas. Unatrag dvije godine nabavili smo dodatnih osam vlastitih uređaja mehaničke ventilacije, a trenutno iz drugih zdravstvenih ustanova imamo posuđenih osam mehaničkih ventilatora. Ni u jednom momentu ove zadnje dvije godine za pacijente nije bila u pitanju dostupnost mehaničke ventilacije ili propisane terapije u kontekstu bolesti COVID-19 – objasnio je ravnatelj.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kazala je da i ovo božićno vrijeme, koje je i vrijeme darivanja, obvezuje da brinu o onima kojima je pomoć potrebna u našoj zajednici.

Snimio Valentino Štefanek.

– Našu je zajednicu pogodila ova pandemija koja stvarno već drugo traje i od koje su oboljeli ili na koji drugi način pogođeni mnogi naši sugrađani, stoga i ovim malim simboličnim darom bolnici nastavljamo potvrđivati ono što Podravka jest – multinacionalna kompanija koja posluje na brojnim tržištima međutim isto tako ne zaboravljamo da Podravka živi i radi u Koprivnici i želimo i sudjelujemo u svim aktivnostima, a nadamo se i pomažemo u problemima s kojima se zajednica suočava. To ćemo činiti i ubuduće – zaključila je Dalić.

I koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je da je ova donacija ujedno i prigoda da se žiteljima županije uputi jedna poruka, a ona glasi da uvijek mogu računati na dobrotu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Pod time mislim na ulogu Podravke koju ona ima u našoj zajednici, u našoj županiji i ona se posebno očitovala u ovom razdoblju pandemije unazad gotovo dvije godine gdje smo još s pokojnim predsjednikom Uprave Podravke Marinom Pucarom uspostavili taj jedan odnos u kojem je Podravka jasno prepoznala svoju važnu ulogu u zajednici, kada je najteže, a Martina Dalić apsolutno je taj jedan odnos nastavila graditi – istaknuo je Koren.

zatvori