Subota, 4. svibnja 2024.

Dr. Vadla: Od 1.051 aktivnog slučaja, 87 posto nije cijepljeno protiv koronavirusa

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju u prostorijama Županijske uprave, na kojoj su članovi raspravljali o epidemiološkoj situaciji.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla otkrila je podatak da od 1.051 aktivnog slučaja zaraze koronavirusom u županiji njih 87 posto nije cijepljeno.

– Trenutno smo na 62 posto procijepljenosti stanovništva starijeg od 18 godina, trudimo se i dajemo sve od sebe da to bude i više, no odluka je na našim sugrađanima. Što se pak treće doze tiče, do sada je u županiji booster cjepivo primilo 6.648 građana. Ponavljam, cjepivo je dostupno i najbolji je alat da nas zaštiti od težih oblika bolesti – rekla je dr. Vadla.

Situaciju u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek komentirao je njen ravnatelj dr. Mato Devčić. Hospitalizirano 79 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru.

– Pritisak polako popušta, no i dalje smo u situaciji koja iziskuje jako velik oprez i odgovornost te poštivanje svih epidemioloških preporuka. Bolnički sustav funkcionira sukladno protokolima, a povratak u puni opseg funkcionalnosti u pogledu operacijskih programa očekujemo nakon što broj hospitaliziranih još malo padne. Do tada se provode hitni i onkološki zahvati, dakle ono što je nužno i ne može čekati – rekao je dr. Devčić.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja obavljaju svoju djelatnost u skladu s protokolima i bez poteškoća, izvijestile su v.d. ravnateljice Valerija Bartolić i ravnateljica Mirjana Hanžeković. Što se tiče provođenja nadzora mjera, načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž kazao je kako policijski službenici redovno vrše provjere osoba kojima su izrečene mjere kućnog liječenja ili samoizolacije, trenutno ih je 534, te nadziru rad ugostiteljskih objekata. U nadzoru su i inspektori civilne zaštite, izvijestio je Miroslav Blažotić iz Službe civilne zaštite Koprivnica.

zatvori