Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

Direktor uzimao za sebe desetke milijuna kuna, ‘muljao’ bankama kako bi mu odobravale kredite

Provodi se istraga protiv 41-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu.

Kako navode, postoji osnovana sumnja da je od ožujka do kolovoza 2019. godine u Varaždinu i Koprivnici, kao direktor trgovačkog društva, izradio lažnu poslovnu dokumentaciju prema kojoj je njegovo društvo imalo nenaplaćena potraživanja od drugog društva u iznosu većem od devet milijuna kuna, što nije bilo istina.

– Potom je takvu dokumentaciju predočio ovlaštenim osobama u banci u kojoj je tražio odobrenje kredita društvu, s unaprijed stvorenom namjerom da novac ne vrati. Na taj je način ishodio da banka odobri kredit njegovom društvu u iznosu od 7,5 milijuna kuna, koji je on uzeo i zadržao u korist svojeg trgovačkog društva, na štetu banke – objašnjavaju iz odvjetništva.

Nešto slično radio je i od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine, također kao direktor. Kako bi u banci ishodio odobrenje kredita, ali da ga uopće na vrati, neistinito je predočio ovlaštenim osobama banke kako društvo ima zalihe robe u vrijednosti od najmanje 2,5 milijuna eura koje nisu opterećene založnim pravom. Zalihe robe od ranije su bile opterećene založnim pravom druge banke.

– Osnovano se sumnja da je dostavio lažnu dokumentaciju i ustupio banci tobožnja potraživanja koje njegovo društvo ima prema društvima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, a njegovo društvo nije imalo nikakvih potraživanja prema njima. Na taj je način ishodio da banka odobri kredit njegovom društvu u iznosu od 7,5 milijuna eura (u protuvrijednosti od 56,2 milijuna kuna) koji je on uzeo i zadržao u korist svojeg trgovačkog društva, na štetu banke – kažu iz Općinskog državnog odvjetništva.

Zbog svega toga, 41-godišnjak je pod sumnjom da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i dva produljena kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

zatvori