Srijeda, 27. ožujka 2024.

Županija podržala javnu akciju obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u četvrtak ispred Gradske tržnice u Đurđevcu javnom akcijom s ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Akciju je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s partnerskom udrugom HERA Križevci, a podržao ju je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na štandu su se građanima dijelili informativni letci i informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti te gdje dobiti savjet i podršku. Predsjednica povjerenstva Verica Rupčić i članovi povjerenstva te predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić sa suradnicima uputili su apel o važnosti zaustavljanja ignoriranja i umanjivanja nasilja nad ženama te posebno protiv tretiranja nasilja kao privatnog problema žrtava. Navode kako u Hrvatskoj, prema podacima, svakih 15 minuta zlostavljana je jedna žena.

Javnu akciju podržale su i županijske pročelnice Maja Blažek i Ljubica Belobrk Flamaceta te sudac Općinskog suda Koprivnica i voditelj Stalne službe u Đurđevcu Dario Kuzmić. Akcija je dio je aktivnosti programa NISI SAMA – unapređenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja.

zatvori