Subota, 27. travnja 2024.

‘Životni put’ Josipa Žagara bit će predstavljen u utorak u Molvama

Predstavljanje zbirke poezije “Životni put” Josipa Žagara održat će se u utorak u 18 sati u Društvenom domu u Molvama.

Žagar je član Molvarskog likovnog kruga Molve i Likovno-kreativnog centra Koprivnica, a još uvijek aktivno radi i piše u svom domu u Koprivnici.

U svom bogatom 30-ogodišnjem umjetničkom radu izradio je više od 400 skulptura, te napisao 30-ak pjesama. U razdoblju od 1992. do 2021 godine priredio je 11 samostalnih izložbi, a sudjelovao je na više od stotinjak skupnih izložbi. Sudionik je brojnih likovnih i humanitarnih kolonija, a djela mu krase razne umjetničke zbirke i privatne kolekcije.

– Zbirkom poezije Životni put Žagar je svakako obogatio kulturnu baštinu našega zavičaja, pogledom na njegov sveukupni umjetnički rad. Nadahnutom prirodom kao da nam ukazuje na potrebu življenja u skladu s njom i poštivanja njenih zakonitosti kako bi nas što manje neugodno iznenađivala – stoji u riječi urednika.

Tih, smiren i samozatajan, a s druge strane umjetnički i duhovno sveprisutan zadnjih 30-ak godina kroz svoje skulpture i na posljetku poetske zapise, Žagar zaokružuje svoj životni put i poslanje ovom zbirkom poezije.

Svoj je život posvetio šumi i prirodi ne samo kao dijelu svojeg dugogodišnjeg svakodnevnog ranog okoliša, već kao i neiscrpnom izvoru i nadahnuću za izradu čudesnih kreacija od drveta te na posljetku i pisane riječi koje nam nesebično daje u ovoj životnoj zbirci.

U stihovima je opisao svoj život, doživljaj prirode i otkrio nam vlastiti životni eliksiru stihovima Zelena šuma i polja /moj su vječiti san/radost i životni put.


Josip Žagar rođen je u Gornjoj Šumi pokraj Molva 23. svibnja 1937.godine. Osnovnu školu je u Gornjoj Šumi, a tri razreda (mala matura) završio u Virju.

Od 1.lipnja 1954. godine zaposlen je u Šumariji Koprivnica kao lugarski pripravnik. Od 1.prosinca 1956. polazi jednogodišnju šumarsku školu u Novoj Gradiški, a nakon završene škole radi u Šumariji Repaš kao lugar. Ubrzo odlazi na odsluženje dvogodišnjeg vojnog roka, on kojeg do 1974, godine radi u Šumariji Koprivnica kao poslovođe na uzgoju i iskorištavanju šuma, te na uređenju novoosnovanog rasadnika Močile.

Istovremeno uz rad polaže kvalifikaciju za uzgajanje šuma, a u razdoblju od 1968 do 1971. godine završio je večernju školu upravnog smjera. Od 1974, godine radio je kao tajnik organa upravljanja u Šumskom gospodarstvu Koprivnica, nakon čega je obavljao knjigovodstvene i računovodstvene poslove. Sve do 31. studenog 1991. godine, kada odlazi u mirovinu. U ljetnim mjesecima od 1992. do 1995. godine, honorarno radi u Hrvatskim šumama kao poslovođa na poslovima uzgajanja šuma.

Prvi radovi koje je izradio bili su izloženi u prostorijama Šumarije Sokolovac, prilikom otvorenja nove poslovne zgrade. S izradom skulptura bavi se od 1993 godine pa sve do današnjih dana.

Pjesme je počeo pisati 2019. godine, te je do sada napisao 30-ak pjesama.

Ustupila Barbara Žagar.
Ustupila Barbara Žagar.
Ustupila Barbara Žagar.
zatvori