Petak, 5. srpnja 2024.

VIKEND NADZOR Policija zabilježila 14 prometnih nesreća i 222 prekršaja

Na koprivničko-križevačkom području tijekom produženog vikenda, dakle od petka do danas, zabilježeno je 14 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom te su sankcionirana 222 prometna prekršaja.

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je da su najčešće okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile brzina neprimjerena uvjetima, nepropisna vožnja unazad i oduzimanje prednosti prolaska.

Kad je riječ o prometnim prekršajima, najviše je bilo prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (74), zatim 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisutnosti droge u organizmu, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

– Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju u 14:17 u Velikoj Mučni kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 116 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste broj 41 brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat – objašnjavaju u policiji.

Dodaju da je najveća koncentracija alkohola zabilježena u petak u 13 sati u Ulici Petra Preradovića u Đurđevcu kod 42-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,71 promil upravljao biciklom. Vozač je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

– Ističemo i 32-godišnjeg vozača koji je u subotu u 00:15 sati u Dugoj ulici u Koprivnici zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,57 promila. Kako je utvrđeno da je vozaču ovo treći prekršaj od stupanja na snagu izmjena ZSPC-a te da je za prva dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola pravomoćno kažnjen, vozač je bio uhićen i privremeno mu je bio oduzet osobni automobil kojim je upravljao. Istog dana na Općinskom sudu u Koprivnici proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je vozač kažnjen novčanom kaznom od 12.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci. Općinski sud je presudom odredio da se vozilo vrati vozaču po pravomoćnosti presude – objašnjavaju.

Spomenimo i da je tijekom pojačanog nadzora prometa izvršen nadzor 70 mladih vozača. Oni su počinili devet prometnih prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj nenošenja vozačke dozvole, prekršaj prekoračenja brzine kretanja, prekršaj upravljanja vozilom za koje je isteklo važenje prometne dozvole, prekršaj vožnje motornim vozilom bez upaljenih svjetala i prekršaj ne držanja sigurnosnog razmaka između vozila.

zatvori