Utorak, 14. svibnja 2024.

VIDEO Dr. Devčić: Odgođene operacije, zbrinjavaju se samo hitni pacijenti, dijagnostika ide dalje

Broj oboljelih i hospitaliziranih u koprivničkoj bolnici kontinuirano raste, odgođene su sve dogovorene operacije, zbrinjavaju se samo akutni pacijenti, zabranjene su posjete osim pratnje na porodu i pedijatriji, a sva dijagnostika i ambulantni pregledi odvijaju se prema slijedu naručivanja.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Mato Devčić.

– U bolnici su s današnjim danom 44 pacijenta pozitivna na koronavirus. U COVID Jedinici intenzivnog liječenja ih je 14, od kojih njih 11 zahtijeva mehaničku ventilaciju. Pritom, troje ih je cijepljeno, ostali nisu. Od ukupno hospitaliziranih, njih 44, 12 je cijepljeno – istaknuo je dr. Devčić.

U bolnici 44 pacijenta s koronavirusom, među njima  i dvije bebe

Kada je riječ o dobnim skupinama, ravnatelj ističe da su od 1930. do 1940. godišta hospitalizirana dva pacijenta, od 1940. do 1950. ih je 14, od 1950. do 1960. ih je 13, od 1960. do 1970. je devet pacijenata, od 1970. do 1980. su četiri pacijenta i dvije bebe rođene ove godine s lakšom kliničkom slikom koje su smještene na Odjelu pedijatrije.

Nema dogovorenih operacija, dijagnostika ide dalje, ulazak pacijenata uz COVID potvrdu

– Proces u bolnici je bitno promijenjen u dijelu izvršenja određenog volumena usluga, dogovorene operacije pacijenti ne mogu obaviti jer angažman bolnice u vezi COVID pacijenata zahtijeva formiranje nove djelatnosti koja je prioritetna pa se dobar dio medicinskih djelatnika mora preusmjeriti u tu djelatnost. U ovom času se izvršavaju isključivo hitne operacije i dio pacijenata s malignim bolestima, a prema mogućnostima, odnosno kapacitetima u Jedinici intenzivnog liječenja. Osim 11 respiratora u COVID Jedinici intenzivnog liječenja, u Općoj intenzivnoj imamo još pet respiratora, dakle ukupno 26 uređaja i zasad nismo u potrebi angažirati dodatne resurse, odnosno respiratore iz drugih bolnica. Ipak, pokrenuli smo postupak nabave dva nova putem sredstava Ministarstva zdravstva – objasnio je dr. Devčić.

U kontekstu bolničkog procesa, napomenuo je da se sva dijagnostika, odnosno ambulantni pregledi mogu obaviti slijedom naručivanja kako su dogovoreni, a ulazak pacijenata u prostor bolnice moguć je isključivo uz COVID potvrdu ili negativan PCR ili antigenski test.

>> Zabranjuju se posjete pacijentima u koprivničkoj bolnici

Bolnički kapaciteti zasad dostatni

Što se tiče kapaciteta bolnice, ravnatelj naglašava da raspoloživih mjesta za COVID pacijente ima te da će i dalje biti u mogućnosti zbrinjavati akutne, odnosno hitne slučajeve.

– Najveći dio COVID pacijenata smješten je u novom paviljonu dnevnih bolnica na takozvanom COVID i riječ je o pacijentima s blažim kliničkim slikama. U COVID Jedinici intenzivnog liječenja možemo zbrinuti 22 pacijenta s time da imamo scenarij i za povećanje. Na svakom bolničkom odjelu imamo prostor za izolaciju, primjerice ako pacijent dođe zbog prijeloma noge na Odjel traumatologije, operiran je, a pozitivan na koronavirus, smješta se na tom odjelu. Centralizacija COVID pacijenata dovela bi do toga da liječnici ne bi stigli obaviti svoj posao kvalitetno – zaključio je dr. Devčić.

 

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 10. studenoga 2021.

 

zatvori