Petak, 26. travnja 2024.

Učiteljica Vesna Petrušić izdala drugu stručnu knjigu za poticanje čitanja kod učenika

Vesna Petrušić, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Braća Radić Koprivnica, izdala je svoju drugu stručnu knjigu – Listić za poticanje čitanja 2.

Autorica je za mrežne stranice škole istaknula da je proučavajući sklonosti svojih učenika i prateći njihovu znatiželju, rad i napredak njihovih individualnih sposobnosti, smislila nastavne listiće i spojila ih u knjigu.

– Svojom koncepcijom ti su listići svojevrstan nastavak Listića za poticanje čitanja 1. Iznimno je važna zadaća svih nas učitelja svakodnevno, od najranije školske dobi, upozoravati učenike na korist od čitanja – istaknula je Petrušić.

Istaknula je da čitanje pomaže u stjecanju informacija, poboljšava koncentraciju, potiče na razmišljanje, obogaćuje rječnik, poboljšava sposobnost pisanja, umanjuje stres, razvija stvaralaštvo, poboljšava pamćenje, pridonosi razvoju mozga te utječe na uspjeh u školi.

– Svi znamo da se istinsko učenje, uz pomoć osobnog iskustva, ostvaruje samostalnim učenjem kojim učenik aktivno istražuje, spoznaje svijet oko sebe, promišlja, zaključuje i primjenjuje naučeno u svakidašnjem životu – kazala je.

Petrušić je dodala da će učenici samostalnim čitanjem i rješavanjem raznovrsnih zadataka razvijati sposobnost uočavanja, analiziranja, uopćavanja, uspoređivanja, analogije i stvaralačkog izražavanja te će obogaćivati rječnik i njegovati čitateljske navike.

– U ovim nastavnim listićima, namijenjenim učenicima drugog razreda, nastojala sam ponuditi privlačne i izazovne sadržaje za kojima će učenici rado posegnuti i u slobodno vrijeme te uživati u samostalnom učenju otkrivanjem – zaključila je.

Dodajmo da su ovih dana listići podijeljeni učiteljicama i učiteljima, članovima kluba 5+, u svim školama u Hrvatskoj.

zatvori