Nedjelja, 5. svibnja 2024.

TU NA SRCU MOM Izložba o zemlji u Galeriji Koprivnica

Izložba “Tu na srcu mom/Zemlja u Zbirkama Muzeja grada Koprivnice” svečano će biti otvorena u petak u Galeriji Koprivnica.

– Nakon drva i stakla, riječ je o trećoj u nizu izložbi posvećenih muzejskim zbirkama i predmetima koji se u spremištima nalaze daleko od pogleda javnosti. Radi se o izložbi koja na primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja zemlju kao muzejski materijal s različitim razdiobama značenja, ovisno o temi istraživanja materijalne i nematerijalne kulture pojedine znanstvene discipline te predmetima i cjelinama pojedinih muzejskih zbirki – rekla je Draženka Jalšić Ernečić, autorica muzejske koncepcije.

Dodala je da izložba naglasak stavlja na zemlju kao građevinski materijal i materijal predmeta svakodnevne upotrebe, znanja o zemlji, mapiranja prostora i inspiracije ljepotama krajolika, pa sve do posuda za pripremu i čuvanje hrane. Istaknula je da zemljani predmeti, od nepečene i pečene gline, iz pojedinih muzejskih zbirki slojevito i kompleksno interpretiraju arheološku, tradicijsku, povijesnu i suvremenu kulturu upotrebe zemljanih predmeta u Koprivnici i okolici.

– Interpretacija baštine iz zbirki Muzeja grada Koprivnice, osim kao građevinski materijal i predmet svakodnevne upotrebe građanske i tradicijske kulture u arheologiji, etnologiji, povijesti, povijesti slikarstva, kiparstva i primijenjenih umjetnosti, ambalaži i pakiranju, u suvremenoj umjetnosti naglasak stavlja na slikarstvo, grafiku i fotografiju u kontekstu inspiracije i umjetničkih stilova i razdoblja, dok temu zemlje u kontekstu razdiobe obrađuje u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine – materijal, prostor, povijesni i kulturno političkog, ekonomskog i kulturno-povijesnog konteksta, građanske i tradicijske kulture, običajnog i građanskog prava, simbola i značenja – objašnjava.

Jalšić Ernečić napominje da različite teme utječu na muzejsku priču o zemlji, materijalu od kojeg je predmet izrađen, povijesnom prostoru i granicama, vojnoj povijesti, ratovima i obrambenim sustavima, kartografiji, planovima, kartama i atlasima, ekonomskoj povijesti i proizvodnji zemljanih proizvoda, zavičaju ili inspiraciji krajolikom. Ističe da, ovisno o muzejskom predmetu i temi kojom se pojedini kustos bavi, kontekst omogućuje različitu vrstu interpretacije pojma zemlje, što je još jedan razlog slojevitog pričanja različitih muzejskih priča omnibus forme u interpretaciji baštine koja se čuva u Muzeju grada Koprivnice.

– Ideja o seriji izložbi o materijalima u muzeju krenula je 2019. godine na inicijativu ravnatelja muzeja Roberta Čimina, i do sada je predstavila 50-ak tema i ukupno 300 predmeta iz fundusa Muzeja grada Koprivnice. U timu kustosa izložbe o zemlji su Nikola Cik, Ilija Cikač, Dražen Ernečić, Helena Kušenić, Marija Mesarić, Vesna Peršić Kovač, Ivan Valent i Maša Zamljačanec – zaključila je Jalšić Ernečić.

Spomenimo da će se izložba moći pogledati do 12. prosinca u redovno radno vrijeme Galerije Koprivnica, ponedjeljkom i utorkom od sedam do 15, od srijede do petka od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

zatvori